Miroslav Samaržija: “Bit će sve više mladih koji imaju teške forme bolesti”

Akademik i pulmolog Miroslav Samaržija u subotu je u Dnevniku HRT-a opisao situaciju s koronavirusom kao ‘igru velikih brojki’.

“Veliki broj bolesnih donosi široki raspon kliničkih slika i stupnjeva težine bolesti, pojasnio je. Rekao je kako kod virusnih upala pluća, što je osobito vidljivo kod koronavirusa, nema pravog lijeka, postoji ih nekoliko, ali učinkovitost im je niska”, rekao je i dodao da respiratori slabo djeluju na virusne pneumonije.

Što se tiče sve većeg broja zaraženih osoba srednje dobi, Samaržija je rekao: “Budući da se blaža ili teža klinička slika može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, logično je da će biti sve više mladih ljudi koji imaju teške forme bolesti”.

Naglasio je da se u bolnici liječi desetak posto oboljelih, 90% ih se liječi uglavnom kod kuće i među njima je sve više težih oblika bolesti.

Komentirao je i Kolonu sjećanja u Vukovaru. “Svi oni koji će doći u Vukovar moraju imati na umu da moraju imati širu društvenu odgovornost, jer sukladno tome će biti više socijalne i fizičke distance. Uvjeren sam da je sama epidemiološka situacija dobro procijenjena”, zaključio je.

Komentiraj