Miroslav Hanževački: “U deset dana u ordinacijama bi moglo biti cijepljeno i do 35 tisuća ljudi”

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb zapad Miroslav Hanževački u utorak je za N1 govorio o masovnom cijepljenju osoba starije životne dobi u okviru druge faze koja je započela u Zagrebu, a očekuje se da će se cijepiti barem 3 tisuća ljudi, ako ne i više.

“Kada tome pridodamo pacijente koji se cijepe na naknadno organiziranom punktu HZJZ-a, vjerojatno će biti još blizu tisuću ljudi. To su značajne brojke”, rekao je te objasnio da bi se u deset dana u ordinacijama obiteljske medicine moglo procijepiti čak i 35 tisuća ljudi ako cjepiva ima na raspolaganju.

“Isporuke su bile sporije nego što se najavljivalo. HZJZ raspoređuje cjepiva i sve isporuke idu preko njega. Domovi zdravlja nemaju doze za sebe iz drugih izvora, sve ide preko epidemiologa, a mi ćemo osigurati da ono što dobijemo bude iskorišteno. I sada zapravo iskorištavamo sve što imamo”, kazao je i dodao da će se cijepljenje u većim prostorijama poput Velesajma odvijati kada će na raspolaganju biti značajnija količina cjepiva.

“Razrađen je jasan protokol za višak cjepiva. Ne može se dogoditi da dođe netko tko nije pacijent određenog liječnika ili iz prioritetne skupine”, naglasio je Hanževački te istaknuo da bi kod određivanja prioriteta da svatko trebao preuzeti odgovornost na sebe i odrediti da li je prioritet za cijepljenje.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]