Ministrica kulture čestitala Međunarodni dan muzeja

HINA

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek čestitala je u četvrtak svim muzealcima, članovima hrvatskih udruga muzealaca, djelatnicima i posjetiteljima muzeja Međunarodni dan muzeja koji se ove godine održava na temu “Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima”, istaknuvši da se muzejska struka, svjedočeći neminovnim civilizacijskim pomacima, suočava s novim izazovima svoje djelatnosti usmjerene senzibiliziranju javnosti prema kulturnom, društvenom, etničkom, nacionalnom i drugim identitetima.

“Svjedočeći neminovnim civilizacijskim pomacima, muzejska struka suočava se s novim izazovima svoje djelatnosti usmjerene senzibiliziranju javnosti prema kulturnom, društvenom, etničkom, nacionalnom i drugim identitetima. U tom komunikacijskom odnosu muzejska struka postaje i nosi dio odgovornog odnosa prema naslijeđu, ali i budućnosti, u idejnom i realnom svijetu”, istaknula je ministrica.

U skladu s ovogodišnjom temom Međunarodnoga dana muzeja, ministrica kulture pozvala je “sve muzealce da svojim predanim i kontinuiranim radom, stručnošću i kreativnošću i nadalje budu otvoreni posrednici baštinskog naslijeđa te da programima i projektima stvaraju muzeje novih i drukčijih iskustava, mjesta osluškivanja i razvijanja tolerancije”.

Posebno je istaknula nužnost kreativnog pristupa publici koji muzeje definira kao pokretače odgovornog, kvalitetnog i ispunjenog življenja i djelovanja.

“Ovogodišnja tema ‘Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima’ dodatno otvara prostor nadgradnje muzejske djelatnosti kroz kontekstualiziranje baštinskog nasljeđa i valorizaciju ‘zbiljnog identiteta’ te artikulaciju različitosti unutar globalne homogenizacije kojoj svjedočimo u svim područjima djelovanja”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture uputila je ovom prigodom “pohvalu i zahvalu svima koji svakodnevno djeluju na razvijanju svijesti o važnosti rada muzejskih ustanova u očuvanju i zaštiti nacionalne kulturne baštine kao jedinstvenog zaloga za budućnost ali i ostvarivanje međunarodnih projekata kojima se otvara prostor usporedbe, novih pogleda te potvrđuje raznolikost u jedinstvu ljudskog postojanja”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner