Ministarstvo obrazovanja: Ukida se Povjerenstvo za praćenje državne mature zbog namještanja bodova

Ukida se Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature, piše u srijedu Večernji list.

Odluku o ukidanju donio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon nedavnog skandala koji je otkrio da su upravo članovi tog Povjerenstva prošlogodišnjim maturantima na jesenskom roku ispita državne mature dodali bodove zbog kojih je sedmero učenika ostvarilo nezaslužen prolaz na ispitima državne mature.

Intervencija Povjerenstva, koje inače imenuje resorno ministarstvo, narušila je koncept cijele državne mature.

Podsjetimo, 13 maturanata podnijelo je pritužbe na završetku jesenskog roka, pa je članica Povjerenstva Nada Lesar, koja je ujedno i koordinatorica za ispit iz matematike, unijela po jedan ili dva boda za njih. Učinila je to bez suglasnosti Upravnog vijeća Nacionalnog centra za provedbu mature, a upravo je to tijelo pritužbe učenika odbacilo, uz poruku “da se njihov prigovor ne prihvaća”.

Sa slučajem je bila upoznata i ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Katavić je u utorak na sjednici Upravnog vijeća NCVVO objašnjavala što se dogodilo, ali nije ponudila ostavku. Pravdala se kako je riječ o proceduralnoj pogrešci. Povjerenstvo je inače trebalo nadzirati rad Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je, pak, osnovan kao neovisno tijelo na koje politika ne smije utjecati.

Povjerenstvo kao tijelo koje vrednuje provedbu državne mature prvi put je imenovano 2019. u mandatu ministrice Blaženke Divjak. Trebalo je obavljati nadzor nad provedbom mature na način da u drugostupanjskom dijelu pritužbe može učeniku priznati bodove – ali tek nakon što ispitivači utvrde da za to postoji opravdani razlog.

Večernji list piše da imaju dokumente koji potvrđuju da je i ranije Povjerenstvo, u sastavu koje je imenovala bivša ministrica Divjak, učenicima dodavalo bodove, iako su svi testovi već bili analizirani. Na čelu NCVVO-a bila je ista ravnateljica, Ivana Katavić.

Propust se dogodio i u srpnju 2020. godine, kada je na čelu Povjerenstva bio Marko Košiček. Tada je jednoj učenici nakon žalbe dodano čak deset bodova. Drugim riječima, svi ispitivači koji su ocijenili taj ispit propustili su deset bodova, koje je onda pronašlo Povjerenstvo i priznalo.

Takvim potezom Povjerenstvo je znatno unazadilo kvalitetu provedbe državne mature, piše Večernji list.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]