Ministarstvo o cjepivu AstraZenece: “Nema ograničenja”

Ministarstvo zdravstva u srijedu se oglasilo o cjepivu proizvođača AstraZenece. Iz Ministarstva navode da sva registrirana cjepiva nemaju gornju dobnu granicu ograničenja i štite gotovo 100% od teških oblika COVID-19 i smrtnih ishoda.

Prema svim dostupnim informacijama na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva jasan je stav struke da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti.

Kako navode, plan i organizacija cijepljenja upravo su prilagođeni potrebama kroničnih bolesnika i građana iznad 65 godina kako bi u svakom dijelu Hrvatske imali jednak pristup cjepivima. Samu provedbu koordiniraju županijski zavodi za javno zdravstvo koji u svakoj pojedinoj županiji određuju lokacije za cijepljenje od punktova do ordinacija obiteljske medicine.

Jedna od važnijih karika u tom lancu su liječnici obiteljske medicine kojima se redovito šalju sve raspoložive informacije vezano uz plan i faze cijepljenje protiv bolesti COVID-19 putem CEZIH-a, a iste su objavljene i na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a.

Osim nadležnog liječnika obiteljske medicine, zainteresirani građani će na raspolaganju imati digitalnu platformu putem koje će moći osigurati termin cijepljenja ustupanjem osobnih podataka ili putem pozivnog centra županijskih zavoda za javno zdravstvo.

“Valja ponoviti kako je cijepljenje, uz epidemiološke mjere, najmoćnije oružje u strategiji borbe protiv koronavirusa. Važno je iskoristiti prvu moguću priliku za cijepljenje i zaštiti sebe i svoje sugrađane kako bismo bili još jedan korak bliže izlazu iz ove epidemije”, poručuje Ministarstvo.

Komentiraj