Ministar zdravstva Beroš o smrti dječaka: “Za sada ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju”

Ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik.hr osvrnuo se na tragičnu smrt nesretnog dječaka zaraženog koronavirusom. Na početku obraćanja rekao kako je to jedna od najtužnijih vijesti od početka pandmemije te je izrazio saučešće obitelji.

“Zatražio sam očitovanja, za sad sam dobio dokumentaciju, ali ne mogu razgovarati detaljnije, dok ne dobijemo službeno izvješće. Dječak je bio pozitivan, preminuo je najvjerojatnije od vrlo rijetkog i iznimno opasnog sindroma koji pogađa djecu u dobi od od dvije do 15 godina. Uzrokovano je samom infekcijom, ali dolazi do upale koja zahvaća krvne žile i srce, pluća, bubrege i nerijetko završava smrtnim ishodom”.

Moram naglasiti, nastavio je, kako ne možemo tvrditi da je istina, ali otprilike stvari su takve.

“To nije novo, to se može javiti i kod drugih virusa. Prilikom prijema, bio je negativan i probavni problemi su prevladavali. Za sada ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju”, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na sastanak članova Stožera s premijerom Plenkovićem.

“Možemo razmišljati o relaksaciji, za razliku od drugih država. Potrebno je temeljito razmisliti, jer o tome ovisi zdravlje građana. Detaljno ćemo analizirati sve elemente. Dogovorili smo se da ćemo u sljedećem tjednu još evaluirati određene stvari. Svaki resor je dobio zadatak i onda ćemo donijeti mjere primjerene situaciji s koronavirusom. Oko nas su neki novi virusi, sve je to potrebno uzeti u obzir. Ako za par dana nešto novo iskrsne, sve pada u vodu. Vrlo je dinamičan i zahtjevan proces. Danas su svi dobili egzaktne zadatke”, kazao je.

Što se cjepiva tiče, Beroš je rekao kako je došlo do poremećaja jer firme nisu poštovale ugovore o kupnji cjepiva.

Upitno popuštanje mjera

Kod popuštanja mjera, kazao je kako su razmišljali o sportskim aktivnostima te povratku djece od petog do osmog razreda u škole.

“Jedna od tema su bile i pritužbe i sugestije. Mi o svemu razgovaramo. Dobili smo pismo ugostitelja koje govori o nepovoljnom položaju o mjerama. To nije dobro i trebaju se ujednačiti mjere. No, to nije uvijek moguće postići. Nismo to napravili namjerno, ali postoje kafići koji nude pića, dok neki kafići ne rade. Sportske aktivnosti ćemo staviti u prvi plan. Netko zagovara zatvaranje teretana, ali nitko ne brani šetnje u prirodi. Otvaranje njih će također biti tema razgovora”, rekao je Beroš.

Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda u škole, kazao je.

“Online nastava nije adekvatna, ali moramo sagledati rizik odlaska u škole. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst. Jedna od tema Europskog vijeća bila je i tema o raznim varijantama virusa”, rekao je Beroš.

Moguće rizike s otvaranjem škola Beroš je usporedio s opasnošću poput semafora s jednim svjetlom, a to je broj novozaraženih. To, kaže, nije dovoljno za procjenu situacije.

“Ako govorimo o brojci 300, to nije dovoljno. Europa se boji novog virusa, svi se zatvaraju i mi to uzimamo u obzir”, izjavio je Beroš.

Problem dostave cjepiva

Osvrnuo se i na probleme s dostavom cjepiva.

“Capak garantira da imamo dovoljno Pfizerovog cjepiva, cilj je procijepiti sve one koji su dobili prvu dozu”, kazao je. “Za sada nismo donijeli stav o nabavci novih cjepiva drugih proizvođača. Još mi nisu podnijeli službeno izvješće”.

Osvrnuo se i na zabavu u KB Dubrava.

“Ukoliko ravnatelj to nije mogao spriječiti, ne vidim pretjeranu krivnju, ali svakako to nije dobrodošlo, kako se nešto slično ne bi ponovilo”, poručio je Beroš za Dnevnik.hr.

 

Komentiraj