Ministar državne imovine Marić u Zadru o vojnim objektima

HINA/ Denis CERIÆ

Status zapuštene zgrade negdašnje vojarne Stjepana Radića, u kojoj će biti centar za mlade, te ostatak državne imovine na tom području bit će riješeni do kraja godine, najavio je u utorak u Zadru za obilaska devastiranog vojnog kompleksa ministar državne imovine Goran Marić.

“Slika ovog zapuštenog zdanja je slika Hrvatske kad je riječ o državnoj imovini. Ona je ogledni primjer kako se taložila zapuštenost državne imovine u Republici Hrvatskoj. U suradnji s Gradom Zadrom i drugim gradovima i općinama naći ćemo model po kojem će se ovakvi objekti što prije staviti u funkciju”, rekao je ministar Marić.  Najavio je da će do kraja godine početi radovi kako bi Zadar prodisao i gospodarski rastao da mladi ostanu u svojem gradu.

Na novinarski komentar da je došao u Zadar u jeku kampanje za lokalne izbore, ministar je odgovorio da je posjet dio njegovih redovitih aktivnosti.

“Želim da 62.000 predmeta koji trenutačno ‘leže’ u ministarstvu dobiju prioritete, no neće o tome odlučivati ministarstvo, nego jedinice lokalne i regionalne samouprave koje znaju što im je prioritet. Mi smo i ovaj centar za mlade prihvatili kao prioritet i tako rješavamo probleme”, objasnio je.

A koliko je na zadarskom području prioriteta, devastiranih objekata poput negdašnje vojarne koju je obišao, te koliko je vrijedna zapuštena imovina u Hrvatskoj, ministar nije znao. Rekao je da ih je sigurno na desetke te da se što prije trebaju staviti u funkciju. Objasnio je da na tom poslu diljem Hrvatske radi samo pet procjenitelja te da će za procjenu stvarne vrijednosti trebati njih 25 ili koliko ih u konačnici bude potrebno. Štoviše, većina državne imovine uopće nema procijenjenu vrijednost, dodao je ministar.

Novinare je zanimalo i što će biti s negdašnjom vojnom bazom Šepurinama u blizini Zadra.

“Šepurine su najizraženiji primjer zapuštenosti i nemara koji traje 20 i nešto godina. Najavio sam se gradonačelniku Nina i s njim ću o tom problemu za petnaestak dana održati sastanak. U Šepurinama se nije samo devastiralo, nego i doslovce krala imovina. Grad Nin će privremeno čuvati taj prostor dok se ne pronađe trajnije rješenje, a to je dugogodišnji zakup ili koncesija”, istaknuo je ministar Marić i dodao da će se riješiti i problem bivše vojarne na otoku Molatu.

Komentiraj