Milošević o slučaju malene Madine: “Presuda je velika opomena institucijama”

ESLJP je prošlog tjedna proglasio Republiku Hrvatsku krivom za narušavanje ljudskih prava malene Afganistanke Madine Hussini, 6-godišnje djevojčice koja je 2017. poginula u naletu vlaka na pruzi između Šida i Tovarnika, nakon što su, kako je utvrdio ESLJP, njezinu obitelj hrvatski policajci vratili na teritorij Srbije u tzv. pushbacku. Cijeli slučaj komentirao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

“Ta presuda je objavljena u četvrtak, tad je bio Vukovar, taj dan nisam stigao pročitati. Čuo sam da je ESLJP utvrdio povrede nekoliko članaka Konvencije o ljudskim pravima, ta odluka je stvarno teška za RH, predstavlja jednu veliku opomenu institucijama. Nisam je cijelu pročitao, vrlo je opširna. Ono što je važno znati – ta presuda nije konačna. Treba je dobro iščitati i u konzultacijama s pravnom zastupnicom donijeti odluku da li ići u ulaganje pravnog lijeka ili ne. Bez obzira hoće li ova odluka biti konačna ili ne, kakvu god odluku Europski sud donese, treba je poštovati. Sud je utvrdio niz povreda i nije naložio RH nikakve mjere osim odštete, nije naložio kako da postupa RH. Svakoj je državi ostavljeno da sama vidi koje mjere treba poduzeti da vidi kako će ispoštovati odluku. Imamo obvezu izvijestiti odbor ministara što smo napravili da bi se odluka poštovala”, rekao je Milošević.

“Ništa nije lako za čuti, nijedna ova činjenica koju je sud utvrdio. Činjenica je da ništa neće umanjiti bol obitelji i vratiti život djevojčice. NA RH je da, ako odluka postane konačna, da poduzme da svaka institucija podnese svoj teret, poduzme mjere kako bi se presuda izvršila”, rekao je u razgovoru za N1.

“Ustavni sud se oglasio odmah po objavi presude i rekao da će ovu odluku ugraditi u svoje odluke te da ona ne obvezuje samo RH, nego i sve druge članice.”

“To znači da će ova pravna shvaćanja koja je Sud stavio, ako opet dođe do ovakvog predmeta, uzeti parametre koje je utvrdio Europski sud. Ključna zamjerka Europskog suda je provođenje istrage. Da bi izvršili jednu ovakvu odluku, ključno je da se provede učinkovita istraga”, govori.

“Mi smo potpisali Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama. ESLJP je nadležan za nas. Ovo nije prva, nažalost, ni posljednja situacija, važno je da izvršimo odluku”, kaže Milošević.

Na pitanje koliko je RH uspješna u rušenju’ odluka ESLJP-a, Milošević kaže da nije vodio statistiku.

“Ova odluka je previše svježa, nismo razgovarali o tome. Zato govorim vrlo spekulativno, odluku treba pročitati i onda donijeti odluku. Svakako treba odluku ispoštovati i poduzeti mjere da se odluka ispuni”, kaže.

Govoreći o tome što će ova presuda promijeniti u Hrvatskoj, ona kaže da je ključno provesti učinkovitu istragu i pokazati to u izvještaju o izvršenju presude.

“To se dogodilo prije 4 godine. U 4 godine smo puno toga izgradili, što se vidi i ne vidi. Ulagalo se u opremu, ulaže se u edukaciju službenika koji čuvaju državnu granicu”, govori Milošević dodajući da će se ići i s više edukacija, “prema tome da se osigura bolji pristup informacija i besplatnoj pravnoj pomoći, kao i zdravstvenoj i psiho-socijalnoj zaštiti migranata, ali i da se omogući veća dostupnost prevoditelja”.

O nedavnom slučaju premlaćivanja migranata

O tome je li Hrvatska ovom presudom svrstana uz bok Poljske i Mađarske koje šalju otvorene poruke da imigranti nisu dobrodšli, Milošević kaže kako EU nema jedinstvenu politiku po ovom pitanju.

“Kao članica EU- a smo dužni provoditi migracijsku politiku EU-a koja nažalost nije jedinstvena. Doneseni su neki paketi mjera kojima se pokušava postući balans između zaštite državne granice i humanitarnog pristupa. To na terenu nije jednostanvo postići, pogotovo državama koje su prve na udaru kao što smo mi. Sad vidimo sitauciju na granici Poljske i Bjelorusije gdje migranti nažalost postaju igračke u nekim geopolitičkim igrama, i mi sami, kao RH, definitivno ne možemo naći učinkovit odgovor”, kaže.

Situacija s covidom

“Sve mjere koje je Stožer dosad donio prošle su test ustavnosti na Ustavnom sudu. Sve su dosad imale privremeni karakter”, govori Milošević, a na pitanje o covid potvrdama dodaje kako Ustavni sud o njima dosad nije odlučivao, ali da vjerojatno hoće.

“Ključno je da za sve ljude postoje opcije. Da se cijepe, da su preboljeli ili da se testiraju. Imaju mogućnost testirati se da budemo sigurni da ne nose zarazu. Smatram da je ta mjera razmjerna”, govori.

“Nismo uveli obvezno cijepljenje. Da bi ga uveli, mora se mijenjati zakon. To nismo razmatrali”, kaže, a na pitanje treba li ga razmatrati kaže da je malo država uvelo obvezno cijepljenje. Dodaje i da Hrvatska, u usporedbi s okruženjem nije imala stroge mjere.

“Prosvjedi su legitimni, legitimno je propitivati mjere, ali nije legitimno što s ejučerašnji prosvjed pretvorio u nasilje prema novinarima. DA bi pojačali ovu odluku Stožera, Vlada razmatra izmjene zakona kojima bi se propisale sankcije”, govori.

“Ne razmišlja se o ukidanju covid potvrda, one ostaju kao mjera dok god to bude potrebno”, kaže.

Komentiraj