MILETIĆ: “Premijer je u Sabor trebao doći s “lex specialisom”, ove mjere nisu dostatne”

Gradonačelnik Pule Boris Miletić u četvrtak je za N1 govorio o situaciji s koronavirusom.

Miletiće je kazao da je ovaj smrtni slučaj nemili događaj koji pokazuje koliko je situacija ozbiljna i da sve mjere koje su donijeli, a koje su se činile vrlo restriktivne, daju učinka. Smatra da u Istri, koja je najizloženiija, širenje koronavirusa drže pod kontrolom, a u kojoj mjeri vidjet će se kroz desetak dana kada se očekuje eskalacija.

“Virus ne poznaje politiku ni granice, to je opća pandemija. Naš regionalni stožer ima izuzetnu suradnju s Nacionalim koji je prihvatio naše mjere i zahtjeve”, poručio je Miletić.

Što se Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu tiče, Miletić kaže kako ove mjere nisu dostatne. “Moramo razmišljati o gospodarstvu, iako nam je zdravlje na prvom mjestu. Danas su svi istarski gradonačelnici donijeli paket mjera koji se odnosi na rasterećenje gospodarstva u segmentu u kojem odlučuje lokalna samouprava. Mi nažalost živimo u centraliziranom sustavu, gdje su svi mehanizmi u rukama Vlade RH, no danas smo dogovorili brojne mjere od potpunog oslobođenja poreza na javne površine, oslobađanja 50 posto zakupa svim a koji su zahvaćeni, odgode naplate niza davanja, a privatnim vrtićima omogućit ćemo paket pomoći za vrijeme u kojem ne mogu raditi.

Mjere ćemo donositi i ubuduće, prvi korak je rasterećenje pa ide set mjera za poticaje. Što se Vlade i njihovih mjera tiče, premijer je trebao doći u Sabor s jednim “lex specialisom” jer smo u izvanrednoj situaciji, a ne mijenjati 16 zakona i 57 pravilnika. Odgode samih plaćanja neće biti dostatne, naše gospodarstvo zahtjeva svjež novac. Prvi paket mjera je dobrodošao, no nije dostatan. Imao ozbiljnu gospodarsku situaciju, laički rečeno bi se moglo opsati s jednom izbiljnom upalom pluća ove mjere, koje su gospodarstvenici nazvali kao kamilica neće biti dostatne da bi se taj organizam oporavio. Neću reći da kasnimo, no pet do podne je”.

Komentiraj