Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić u nedjelju navečer je nakon objave prvih privremenih neslužbenih rezultata poručio kako, neovisno o tome koja će politička opcija sastavljati vlast, Hrvatskoj treba stabilna Vlada, odnosno Hrvatskoj više nisu potrebni eksperimenti, a izbori su pokazali rast IDS-a.

“U Hrvatskoj se ne može trgovati s osnovnim ljudskim i građanskim pravima. To mora ostati iza nas i IDS će ostati dosljedan na tome da se za to uvijek izbori”, poručio je Miletić iz stožera IDS-a. Također se zahvalio biračima koji su izašli na birališta i pokazali da vjeruju u regionalnu opciju.

“IDS je jak, IDS iz izbora u izbore raste, a ovi izbori pokazat će da smo u VIII. izbornoj jedinici svoje mjesto učvrstili, jer svi podaci govore o porastu povjerenja birača u našu regionalnu opciju”, ustvrdio je Miletić.

Osim snage Istre i IDS-a, ključnim drži što je njegova koalicija kao regionalna opcija nametnula na nacionalnoj razini temu decentralizacije. To je tema, drži on, koja je neizbježna za boljitak Hrvatske, tema koju IDS promovira 25 godina a danas je svaki relevantan politički akter prihvaća.

Po njegovim riječima, dosadašnji model se pokazao neuspješnim jer Hrvatska nije pronašla izlaz iz krize temeljem postojećeg centralističkog sustava.

“Hrvatska se mora decentralizirati ako želi ići naprijed, razvijati gospodarstvo i otvarati nova radna mjesta. IDS je uvijek bio avangarda u politici i ovog smo puta pokazali ne samo da smo drukčiji od drugih, nego i ispred drugih”, kazao je Miletić.

“IDS nikada nije trgovao temeljnim ljudskim pravima, nikad nije koketirao s nekim stvarima koje ne priliče našem području i mislim da je upravo dosljednost i vjerodostojnost temelj dugoročne politike koju IDS provodi već 25 godina. Neovisno o konačnim rezultatima, već sada mogu ocijeniti kako je koalicija IDS-PGS-RI ostvarila fantastičan rezultat”, ustvrdio je Miletić dodavši kako Istra ima jake temelje, a s decentralizacijom Hrvatske bit će još jača.

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je kako su građani prepoznali da njihova koalicija najjače štiti njihove interese, a IDS je najstabilnija politička stranka u Hrvatskoj jer je vjerodostojna. “Ovaj rezultat nam daje još jaču legitimaciju. Nas fotelje ne interesiraju već napredak i kvaliteta života mora biti temelj svih razgovora”, poručio je Sponza.

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego ustvrdio kako je u cijeloj priči najvažnija decentralizacija i realizacija projekata u VIII. izbornoj jedinici. “Trebamo sjesti sa SDP-om, razgovarati i inzistirati na ključnim projektima za Istru”, rekao je Flego.

Komentiraj