Milanović o novoj istrazi protiv Gabrijele Žalac: “Teško je pratiti sve te neobjašnjive situacije…”

Autor:

04.12.2023., Bedekovcina  - Predsjednik Republike Zoran Milanovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Opcinskog vijeca Opcine Bedekovcina povodom Dana Opcine i Dana Zupe svete Barbare Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u petak je sudjelovao na obilježavanju Dana Nove Gradiške. Komentirao je tom prilikom i političke aktulnosti u državi.

Europsko tužiteljstvo Gabrijelu Žalac i njezinu nekadašnju suradnicu tereti da su ministričine privatne troškove podmirivale sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. U petak je Ured europskog javnog tužitelja objavio da su pokrenuli novu istragu. “Teško je pratiti sve te, nisu to afere, već čudni događaji, to su neobjašnjive situacije, jedan za drugim, to ne prestaje”, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na trošenje europskog novca. “Novac je novac, na privatno ne smije, na javno, službeno, to je već druga stvar”, poručio je.

Predsjednik je odgovorio i na pitanje o tome da je u posjetu gradu na čijem je čelu čovjek protiv kojeg je dignuta kaznena prijava. “Na kraju će se vidjeti što će reći pravosuđe. Dobio je povjerenje građana. Nije sve isto. Postoje gradonačelnici kojima, nema majci, da bih došao i sklanjao sam se od njih. Ovo je situacija koja ni meni nije jasna. Nije svaka situacija ista. Bilo je gradonačelnika za koje je jasno da su kabadahije i lopovi, a opet su građani glasali za…”, rekao je.

‘Hrvatska se ponaša kao zadnji luzer’

Komentirao je i slučaj Marija Banožića. Naime, policija je objavila da je podnesena kaznena prijava protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića za izazivanje nesreće. Prijeti mu do 8 godina zatvora. “Vidite što se događa kad je postupak tajan, to je ovo zbog čega bi Plenković hapsio, a ima ovo što ste vi nazvali netransparentnim i tajnovitim. To treba biti što transparentnije. Zato je tajnost postupka opasna glupost i ukinuta u vrijeme moje većine u parlamentu. Proglašen je nejavnim”, kaže.

Kaže da se situacija s Banožićem mogla izbjeći: “Pozivam ljude koji imaju potrebu voziti automobile teže od dvije tone da ih ne ukrašavaju dodatno elementima dekoracije koje idu na mletačke, otomanske galije, vikinške drakare. Da ih voze onako kako su ih registrirali i kako su prošli tehnički pregled”.

Komentirao je situaciju s Bad Blue Boysima. Dio njih izlazi iz istražnog zatvora. “Hrvatska se tu ponaša baš čudno, neobično, kao zadnji luzer. Ne pozivam da radimo što hoćemo, već samo da gledamo što drugi rade. Učinit ću sve da nemamo sustav kolektivnog kažnjavanja. To je bila kretenska odluka da ih se uhapsi”, izjavio je predsjednik, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.