Podnesena kaznena prijava protiv Marija Banožića

Autor:

11.11.2023., Osijek - Ministar obrane Mario Banozic sudjelovao je jutros u prometnoj nesreci u kojoj je poginula jedna osoba. Ministar je upravljao osobnim vozilom koje se sudarilo s kombijem. Vozac kombija je poginuo. Policijski očevid u tijeku Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Protiv bivšeg ministra obrane Maria Banožića podnesena je kaznena prijava vezana uz prometnu nesreću koju je skrivio prošlog mjeseca, a u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, navode u petak hrvatski mediji.

Bivšeg ministra sumnjiči se za kršenje triju točaka Kaznenog zakona, po kojima mu prijeti od jedne do osam godina zatvora ako mu se na sudu dokaže krivnja za izazivanje prometne nesreće.

“Nastavno na priopćenje od 11. studenog 2023. godine u kojem smo izvijestili o prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je 1. prosinca 2023. godine, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenika (1979.) podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće iz članka 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

Kazneno djelo za koje je prijavljen osumnjičenik, policija je kvalificirala u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, a temeljem činjenica koje su utvrđene na mjestu događaja, ali i temeljem prikupljenih naknadnih saznanja.

Također, zbog počinjenog prekršaja iz članka 163. st. 1. (nekorištenje pojasa) Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osumnjičeniku je uručena obavijest o počinjenom prekršaju”, piše policija.

Banožić se 11. studenog na izlazu iz Vinkovaca, neoprezno pretječući teretno vozilo, izravno sudario s kombi vozilom koje je nailazilo iz suprotnog smjera. Vozač kombija Goran Šarić poginuo je na mjestu, a Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje.

Ubrzo nakon završetka istrage policije i DORH-a premijer Andrej Plenković razriješio je Banožića dužnosti ministra obrane.

OZNAKE: Mario Banožić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.