Dio Boysa izlazi na slobodu! Donesene prve odluke o ukidanju istražnog zatvora

Autor:

06.12.2023., Atena, Grcka - Policija dovodi na sud navijace Dinama, Bad Blue Boyse. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Za dio pripadnika Bad Blue Boysa, koji su od ljeta pritvoreni u grčkim zatvorima, ukinut je istražni zatvor, doznaje Danas.hr. Odvjetnik Arhanasios Kaimenakis izjavio je da je donesena odluka za njih 10 do 20, ali da odluke i dalje stižu. Tražio je ukidanje uz jamčevinu te je u prijedlogu predlagao tisuću eura po osobi.

Prvi fizički izlasci iz zatvora mogu se očekivati idući tjedan, dok se riješi sva procedura.

Navijači Dinama ispitani su, podsjetimo, tijekom ovog tjedna. Ranije ovog tjedna odvjetnik Boysa je rekao da će se prijedlozi o ukidanju istražnog zatvora razmatrati pojedinačno, a ne grupno, što znači da će se u obzir uzimati razne okolnosti. Bilo je zbog toga teško za očekivati da će se odluka za sve navijače donijeti istovremeno.

Dodana je i nova točka optužnice, koja se tiče narušavanja javnog reda i mira u blizini sportskih objekata, a odvjetnik Boysa Athanasios Kaimenakis rekao je da je to dobro za obranu. “To je u optužnici trebalo biti od početka jer se tučnjava dogodila izvan nogometnog stadiona”, rekao je i dodao da se ovom kvalifikacijom otklanjaju neki nesporazumi o tome što se zaista dogodilo.

“Država čini sve što je moguće za svoje državljane, tko god i gdje god bili”, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković komentirajući situaciju vezanu uz pripadnike Bad Blue Boysa uhićene u Grčkoj, a poručio je i kako ‘u Vladi znaju što rade’ te je pozvao na strpljenje ‘još koji dan’.

“Mi smo izuzetno angažirani i to od kolovoza u vezi hrvatskih državljana koji su pritvoreni u Grčkoj. Znate i sami da sam bio u Grčkoj i ministar pravosuđa i vanjskih poslova, da smo non-stop u komunikaciji. Bilo je intenzivne komunikacije s grčkim vlastima i činimo sve ono što je moguće i što je uobičajeno da država čini za svoje državljane, tko god to bio i bilo gdje izvan Hrvatske. Mi svoju zadaću ispunjavamo, a ovaj apel koji smo čuli jučer je samo na neki način potvrda onoga što radimo”, rekao je Plenković.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, komentirajući situaciju s Boysima, i navode da bi neki od njih mogli na slobodu uz jamčevinu, rekao je: “Mnoge od njih je trebalo davno pustiti bez jamčevine, teško mi je za povjerovati da je svih 105 ljudi počinilo teška kaznena djela za koja ih se grupno tereti. Jamčevina funkcionira tako da uplatite iznos, bivate pušteni na slobodu uz određene mjere.”

Još uvijek nije jasno kako će Boysi, nakon puštanja na slobodu, biti prevezeni u Hrvatsku. Iz veleposlanstva kažu da je većina iz zatvora Korydallos već vraćena u zatvore u kojima su bili proteklih mjeseci, ali ne otkrivaju kako će izgledati sam transfer. Ističu da, ako se i zatraži konzularna pomoć, mora se za svakoga pojedinačno vidjeti kako će biti organizirano. Spremni su pružiti konzularnu pomoć, ali ne otkrivaju hoće li njihovo prebacivanje biti organizirano, piše Danas.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.