GRBIN BIJESAN: ‘Popišali su se na sve nas! Taj gnjus bi i izbore poništio, da je trebalo!’

Autor:

19.04.2024., Zagreb - Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a Pedje Grbina u sredisnjici stranke na Iblerovom trgu na kojoj ce komentirati priopcenje i upozorenje Ustavnog suda. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15.30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.

Predsjednik SDP-a komentirao će priopćenje i upozorenje Ustavnog suda.

“Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav. Ne mora čitati daleko. Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje zastupnike izabrao u srijedu. Nama su neke stvari bile zabranjene za govoriti i toga smo se držali, jer poštujemo institucije. Ovo što su napravili je sramota, ispod svake razine. Ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas. Odlučili su da, bez obzira na to za koga su ljudi glasali, da oni mogu, zato što im se hoće, promijeniti“, rekao je i dodao: “Kad sam ga slušao shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i poništiti.”

“Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su htjeli: Jedini premijer smije biti Plenković. Poručujem im – neće vam proći. Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina. Ustavni sud je danas pokazao da je sam sebi spreman produžiti mandat do kada god treba”, poručio je.

Grbin je rekao da imaju priliku , koju će iskoristiti. “Koraka su dva. Moramo konstituirati sabor što prije. A onda se dogovoriti u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu. Mi poručujemo – sve opcije su na stolu i oko svega smo spremni pregovarati. Ovo je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo po nogama”, rekao je.

MOĆNI ŠEKSOV KUM Tko je zapravo Miroslav Šeparović?

Na novinarsko pitanje o pregovorima, Grbin je rekao da razgovore neće voditi preko medija. “Svi se moramo prilagoditi onome na što nas Ustav prisiljava. Milanović može sudjelovati u konzultacijama”, rekao je.

Je li Milanović mandatar? “Mandatar nije, mandatar se postaje kad se skupi 76 potpisa. Ovo upozorenje neka oni objese mačku o rep. Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika u Saboru onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će odlučivati tko može, a tko ne može voditi Vladu. Volio bih vidjeti koje će biti obrazloženje te odluke, koji stavci, članci i što god. Obrazloženje ovoga što je Šeparović objasnio ide u u smjeru – zato što sam ja to rekao. Pravnih argumenata tu nema”, dodao je Grbin.

Što ako ne skupite potpise? “Ulažem energiju da se to dogodi. Jako je puno toga što treba mijenjati. Očekujem ispriku Plenkovića koji nas je nazivao kršiteljima Ustava”, poručio je.

Je li razgovarao s Milanovićem nakon izbora? “Jesam. Razgovore s drugim osobama ne prepričavam. Koliko ja znam on ne nagovara nikoga. Imamo i plan C, ali o tom potom. Izbori su bili u srijedu, od tad nije prošlo ni 48 sati. U Nizozemskoj pregovori traju 6 mjeseci, to se u Hrvatskoj neće dogoditi, ali imajte u vidu da se neke stvari ne rješavaju preko noći.”

Dodao je da je pitanje što bi bilo da je Milanović podnio ostavku, i da je i na to mjesto došao netko iz HDZ-a. Pitanje je, kaže, bi li se izbori uopće održali.

Što ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud to poništi? “Ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud tu odluku poništi, onda ću vam reći što će se dogoditi. Odluka od 18.3. sve dane stoji na mom stolu”, poručio je.

Jučer je šef DIP-a rekao da nisu imali potrebe reagirati na Milanovića u kampanji? “Nad DIP-om HDZ nije uspostavio kontrolu, a nad Ustavnim sudom je pa im može narediti što trebaju reći”, zaključio je Grbin.

Na konferenciji za medije ranije u petak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović poručio je – Milanović ne može biti mandatar ni premijer nove Vlade, čak ni ako podnese ostavku na mjesto predsjednika!

USTAVNI UDAR Šeparović: Zabranjujemo Milanoviću da bude mandatar i premijer!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.