Mihalinec pokazao plaće čistačica: “Dobile su ništa? Izdali smo ih?”

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem održali su u petak konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na štrajk u osnovnim i srednjim školama i dogovor s Vladom.

Mihalinec je komentirao nezadovoljstvo nenastavnog osoblja, koje je, umjesto povećanja koeficijenta, dobilo dodatke na plaću.

“Jučer smo potpisali sporazum o koeficijentima, ali i dodacima na plaću kojima smo osigurali rast plaće od 6,11 posto. Ova borba traje godinu dana. Nakon najave borbe, Sanja i ja smo sjeli, napravili strategiju i argumentaciju za borbu”, započeo je Branimir Mihalinec. “U lipnju smo na presici najavili borbu za koeficijente, nije bilo odgovora i u rujnu su počele vidljive aktivnosti”, dodaje. “Mirenje nije uspjelo, i 10. listopada počinje dosad neviđeni štrajk u Hrvatskoj. Nitko nije shvatio što je cirkularni štrajk, ali na kraju su ga svi zaposleni prihvatili”, prisjetio se Mihalinec.

Dodao je kako su jučer napravili kompletne iuzračune za sve grupe ljudi za koje je postignut sporazum. “Za spremačicu smo izborili 418 kuna veću plaću. 442 kune za kuhara, vozača – koji nije dobio ništa, jer smo ga izdali. 453 kune dobila je medicinska sestra. Referent je dobio 483 kune, govorili su da smo ga izdali… 526 kuna dobit će voditelj računovodstva. Tajnici i računovođe, to su oni koji su dobili najveće povećanje, ali nisu dobili ništa jer su izdani… VSS tajnik 875 kuna veća plaća, računovođa 793 kune”, nabrajao je Mihalinec.

Sanja Šprem je rekla kako oni ni u jednom trenutku nisu izdvajali nastavno i nenastavno osoblje. “Nijednog dana nismo pali u zahtjevima. Svjesni smo bili da smo mogli puno prije ostvariti naše zahtjeve da smo se borili samo za osnovicu. Ni u jednom momentu nismo razmišljali samo o učiteljima. Nije bitan samo položaj zaposlenika”, rekla je.

“Govore sada da se nismo borili za dostojanstvo. Mnogi su imali velika očekivanja od nas, jer su u nama prepoznali nadu da Hrvatska mora bolje. Imali smo zajedništvo, zajedničku notu za svakog građanina RH. Mi kao čelnici sindikata moramo znati utjecaj naših rezultata. Ono što je nosilo ovaj štrajk je solidarnost, jedinstvo u zbornicama, emocije građana… To je nosilo ovaj štrajk”, nastavlja Šprem. “Mi smo zajedno pisali povijest. Prosvjedi su bili veličanstveni, štrajk je bio veličanstven. Svi oni koji su vidjeli snagu sinditaka, ustali su se iz apatije koja vlada ovom zemljom”, dodala je Šprem.

Mihalinec je na kraju rekao kako je današnja konferencija ponosa i nade. “Hrvatska više nikada neće biti ista”, zaključio je.

Komentiraj