FaH

Migrantska djeca bez pratnje roditelja iz “Džungle” krenula u Veliku Britaniju

Migrantska djeca bez pratnje iz izbjegličkog kampa “Džungle” u Calaisu u subotu su počela stizati u Veliku Britaniju, objavile su francuske vlasti.

Prefektura grada Calaisa potvrdila je da je dvadesetak maloljetnika bez pratnje već krenulo prema novom životu u Velikoj Britaniji, gdje im se nalazi obitelj.

“Petero sirijskih i jedan afganistanski maloljetnik upravo su prevezeni u Britaniju. U ponedjeljak će ih stići još desetak, kao i u utorak”, rekao je glasnogovornik vlasti.

Dodao je kako ne postoji “dogovor ili dugotrajan plan” za premještaj više od 1300 maloljetnika koliko ih, prema podacima francuske nevladine udruge France Terre ima u “Džungli”.

Djeca žive u bijednim uvjetima u tom izbjegličkom logoru u kojem se, po podacima humanitarnih organizacija, nalazi više od 10 tisuća migranata iz Afrike, Bliskog istoka i Azije koji se nadaju da će uspjeti ući u Veliku Britaniju.

Logor bi trebao biti srušen, odlučile su francuske vlasti, a u subotu je počela gradnja novog zida koji bi trebao blokirati pristup migrantima u luku Calaisa, a  koji je pristala financirati i Velika Britanija.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je prošli mjesec da bi njegova vlada željela potpuno zatvoriti “Džunglu” do kraja godine, no službeni datum početka rušenja nije objavljen.

Plan je da se migranti u malim skupinama premjeste širom zemlje, čemu će se oni protiviti jer će se time udaljiti još više od Velike Britanije kamo žele stići i početi novi život.

“To je dobrodošlo… Džungla je već godinama problematična i UNHCR već dugo preporučuje da se logor zatvori”, rekao je u petak glasnogovornik te organizacije Adrian Edwards na konferenciji za novinare u Ženevi.

Komentiraj