MH17: Obitelji žrtava tuže Putina i Rusiju

EPA/LLOYD JONES

Obitelji žrtava nesreće zrakoplova Malaysije Airlinesa na letu MH17 koji je srušen nad Ukrajinom 2014., podigle su tužbu protiv Rusije i njezine predsjednika Vladimira Putina na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR), piše u subotu Sydney Morning Herald.

Zahtjev za odštetu u visini 6,4 milijuna eura za svakog tužitelja podnio je sudu sa sjedištem u Strasbourgu australski ured LHD Lawyers 9. svibnja u ime 33 člana obitelji australskih, novozelandskih i malezijskih žrtava, piše list.

Svih 298 putnika i članova posade, uglavnom Nizozemci, poginulo je 17. srpnja 2014. kada je njihov zrakoplov Boeing 777 koji je iz Amesterdama letio u Kualu Lumpur, srušen iznad Ukrajine raketom ruske proizvodnje.

Iz dokumenata koje je predao odvjetnički udred LHD Lawyers, vidljivo je da je Rusija pokušala prikriti svoju umiješanost u izgred.

Međunarodna istraga o uzrocima nesreće koju je vodio Nizozemski ured za istraživanje i sigurnost (OVV) zaključio je lani da je zrakoplov srušen raketom zemlja-zrak tipa BUK ruske proizvodnje, s područja koje su kontrolirali proruski separatisti.

U veljači je u istrazi najavljeno da će se za nekoliko mjeseci moći utvrditi s kojeg je točno mjesta ispaljena raketa.

Neke obitelji razmišljaju i o podizanju tužbe protiv aviokompanije Malaysije Airlinesa radi odštete zbog gubitka prihoda te naknade za “duševnu” bol članova obitelji, rekao je nizozemski odvjetnik.

Komentiraj