Meta počinje blokirati vijesti u Kanadi, X tuži organizaciju koja prati govor mržnje zbog izvještaja o Twitteru

Autor:

epa10772444 An illustration pictures shows two mobile phones displaying the 'Twitter' and 'X' logos, in Los Angeles, California, USA, 27 July 2023. Twitter announced on 23 July that it will rebrand to X.  EPA/ETIENNE LAURENT

EPA/ETIENNE LAURENT

Meta je u utorak počela blokirati Kanađanima pristup vijestima na Facebooku i Instagramu kao odgovor na novi zakon koji zahtijeva od digitalnih divova da plaćaju izdavačima za takav sadržaj.

Google je rekao da razmatra sličan potez u sklopu tekuće globalne rasprave jer sve više vlada pokušava natjerati tehnološke tvrtke da plaćaju za sadržaj vijesti. “Poveznice na vijesti i sadržaj više neće biti vidljivi ljudima u Kanadi”, rekla je Meta u izjavi.

Vijesti objavljene na stranim stranicama također neće biti vidljive kanadskim korisnicima Facebooka i Instagrama te više neće moći dijeliti članke na te dvije platforme. Meta je napomenula da će se promjene koje počinju u utorak provoditi “tijekom sljedećih nekoliko tjedana”.

Zakon o online vijestima temelji se na sličnom zakonodavstvu uvedenom u Australiji i ima za cilj podržati posrnuli kanadski sektor vijesti koji je doživio gašenje stotina publikacija u posljednjem desetljeću. Zahtijeva se da digitalni divovi sklope poštene komercijalne ugovore za vijesti i informacije koje se dijele na njihovim platformama ili se suoče s obvezujućom arbitražom.

Izvješće kanadskog parlamentarnog nadzornika proračuna iz listopada 2022. procjenjuje da bi zakon mogao dovesti do toga da kanadske novine dobiju oko 250 milijuna američkih dolara godišnje od digitalnih platformi.

Meta je rekla da je prijedlog zakona manjkav i da se temelji na “netočnoj premisi da Meta nepravedno ima koristi od sadržaja vijesti koji se dijeli na platformama, dok je obrnuto istina.”

Umjesto toga, navodi se, novinske kuće dijele sadržaj na Facebooku i Instagramu kako bi privukle čitatelje, što pomaže njihovim vlastitim rezultatima. “Ljudi koji koriste naše platforme ne dolaze k nama zbog vijesti”, dodaje se.

Ministrica kulturne baštine Pascale St-Onge nazvala je potez blokiranja vijesti “neodgovornim”, napominjući da 80 posto svih prihoda od online oglašavanja u Kanadi ide Meti i Googleu. “Slobodan i neovisan tisak temelj je naše demokracije”, rekla je, dodajući da druge zemlje razmatraju uvođenje sličnih zakona “kako bi se uhvatile u koštac s istim izazovima”.

X tuži organizaciju za praćenje govora mržnje zbog izvješća o Twitteru

Društvena mreža X tužila je neprofitnu organizaciju na američkom saveznom sudu zbog izvješća da govor mržnje cvjeta na platformi prije poznatoj kao Twitter.

X u vlasništvu Elona Muska optužio je Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) za proizvodnju “netočnih” analiza koje su tehnološku tvrtku koštale desetke milijuna dolara.

Međutim, pravna osnova navedena u tužbi podnesenoj u San Franciscu kasno u ponedjeljak  je da je neprofitna organizacija prekršila uvjete pružanja usluge na X-u zbog načina na koji je pristupala podacima za svoja izvješća.

Izvršni direktor CCDH-a Imran Ahmed u utorak je ustvrdio da je Muskov pravni potez pokušaj da se ušutkaju kritičari onako kako to čine autokrati.

Ahmed je stao uz istraživanje grupe, rekavši da ono pokazuje da se mržnja i dezinformacije “šire kao šumski požar” u Muskovu X-u.

Tužbom ekscentrični milijarder traži od suda da X-u dodijeli neodređenu novčanu odštetu i naredi CCDH-u da prekine koristiti način na koji je dobivao podatke za svoja izvješća.

U tužbi se tvrdi da su CCDH i njegova matična organizacija u Britaniji “aktivističke organizacije maskirane kao istraživačke agencije”.

X dalje u tužbi tvrdi da je neprofitna organizacija nepropisno dobila pristup podacima kako bi mogla “odabrati” informacije kojima bi poduprla izvješća koja pokazuju da je rebrendirani Twitter prepun štetnog sadržaja.

“Musk pokušava pucati u glasnika koji ističe otrovni sadržaj na njegovoj platformi umjesto da se nosi s otrovnim okruženjem koje je stvorio”, rekao je Ahmed u izjavi. “Musk nas neće natjerati da šutimo.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.