Merkel pozvala na zajedništvo 27 članica EU-a u pregovorima o Brexitu

Bernd von Jutrczenka/dpa

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u utorak preostalih 27 članica Europske unije na zajedništvo tijekom pregovora o Brexitu.

„Opasnost od pregovora o Brexitu leži u tomu da ne povedemo dovoljno računa o vlastitoj budućnosti. Ostanimo zajedno, budimo jedinstveni“, rekla je Angela Markel na Danu njemačke industrije u Berlinu.

Ona je ukazala na to da je Brexit doduše „težak udarac“, ali da su izbori u Nizozemskoj i Francuskoj, gdje su populisti i protivnici EU-a poraženi, poticaj za Europsku uniju.
„Mi želimo ispuniti želje Britanaca, ali samo ako interesi ostatka EU-a budu osigurani“, rekla je njemačka kancelarka.

Ona je u ponedjeljak poslijepodne, nakon susreta s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom u Berlinu, također istaknula potrebu jedinstvenog stajališta preostalih članova Europske unije.

„Meni je prije svega stalo do toga da 27 članica nastupa zajednički, da vrlo pažljivo proučimo želje Britanaca, ali da naravno uzmemo u obzir i naše interese. Tako ćemo doći do željenog cilja“, rekla je Merkel.

Po njezinim riječima, razgovori o Brexitu vrlo su važni za budućnost Europe unije.

“Nije riječ samo o izlasku Britanije, s kojom želimo ostati prijatelji, s kojom želimo živjeti u dobrom partnerstvu, nego je također riječ o budućnosti Europske unije”, kazala je njemačka kancelarka na konferenciji njemačke industrije.

“Četiri vrste sloboda koje nam daje unutarnje tržište ne smiju biti ugrožene”, rekla je Merkel referirajući se na slobodu kretanja roba, kapitala, ljudi i usluga. “To će biti značajno u pregovorima o izlasku”, istaknula je.

Ona je dodala da želi da se pregovori odvijaju “u dobrom duhu” te da britanska pozicija postane jasna u sljedećih nekoliko mjeseci.

Na prvom sastanku britanskih i EU pregovarača u ponedjeljak u Bruxellesu utvrđen je vremenski okvir pregovora. Obje su strane naglasile svoju dobru volju, ali i kompleksnost zadatka koji stoji pred njima kao i kratak vremenski rok.

Komentiraj