EPA/RAINER JENSEN

Merkel kritizira europske zemlje koje ne žele prihvatiti izbjeglice

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je neprihvatljivim da neke zemlje Europske unije odbijaju primiti izbjeglice jer su muslimani, ali je i zatražila da se Turci u Njemačkoj integriraju u društvo i ne donose svoje sukobe.

“To ne ide da neke zemlje kažu ‘općenito, ne želimo muslimane u našoj zemlji'”, rekla je u razgovoru za njemačku televiziju ARD.

Govoreći o svojem prijedlogu o uvođenju kvota za raspodjelu izbjeglica u EU-u, kancelarka je naglasila da svatko treba učiniti svoj dio i da “treba naći zajedničko rješenje”.

Njemačka je 2015. primila oko milijun tražitelja azila, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Visoki njemački dužnosnik rekao je u nedjelju da ih je ove godine došlo između 250.000 i 300.000.

Istočnoeuropske zemlje predvode u protivljenju primanju izbjeglica, a najnovija izjava o neprihvaćanju muslimana došla je od češkog premijera Bohuslava Sobotke koji je rekao: “Ne želimo da se ovdje stvori snažna muslimanska zajednica, s obzirom na probleme koje uočavamo”.

U istom razgovoru, Merkel je zatražila od Turaka koji žive u Njemačkoj da se integriraju u njemačko društvo i ne donose sukobe u Njemačku.

U Njemačkoj živi oko 3 milijuna ljudi turskog podrijetla.

“Uvijek govorim da sam ja i njihova kancelarka i mislim da je važno to govoriti i dobro bi bilo ako postoji reciprocitet u vidu njihove privrženosti našem društvu i ne donošenju sukoba iz Turske u Njemačku”, rekla je Merkel u intervjuu za ARD.

Naglasila je da je također važno da “oni koji ovdje žive godinama i možda imaju i njemačko državljanstvo sudjeluju  u razvoju zemlje”.

Od neuspjelog puča u Turskoj narasle su napetosti između pripadnika turske zajednice u Njemačkoj, onih koji podupiru predsjednika Tayyipa Erdogana i onih koji su pristaše klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-a a turske ga vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja državnog udara.

Komentiraj