Bernd von Jutrczenka/dpa

Merkel 100 dana uoči izbora uvjerljivo vodi

Demokršćanska Unija CDU/CSU na čelu s Angelom Markel bilježi, 100 dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, najveći stupanj potpore birača zabilježen posljednjih mjeseci, javlja u petak javni servis ARD.

Na pitanje za koga bi glasovali da se sljedeće nedjelje održavaju parlementarni izbori, 39 posto birača je odabralo Uniju CDU/CSU, što je jedan posto više nego na posljednjem ispitivanju prije tjedan dana.

Njezin glavni konkurent, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), na čelu s bivšim predsjednikom Europskog parlementa Martinom Schulzom, osvojila bi 24 posto glasova, što je povratak na iste vrijednosti koje je SPD bilježio prije euforije i porasta popularnost socijaldemokrata nakon što je krajem veljače Schulz progašen kancelarskim kandidatom ove stranke. U jednom trenutku krajem ožujka SPD je kratokoročno po popularnosti bio prestigao Uniju CDU/CSU.

Za početak završne faze predizborne kampanje, za izbore koji će se održati 24. rujna, Schulz je za sljedeći tjedan najavio objavljivanje najvažnijeg dijela izbornog programa SPD-a, poreznu politiku koja predviđa veće namete za one s višim zaradama te olakšice za zaposlene u srednjem i nižem platnom sektoru.

Prema istom ispitivanju javnog mnijenja, na trećem mjestu bi se našla Liberalno-demokratska stranka (FDP), s devet posto, iza koje slijede stranka Ljevica te desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD), s po osam posto.

Stranka Zeleni se sa sedam posto nalazi tek nešto iznad izbornog praga, što je dodatno potaknulo rasprave o sudbini ove, nekad vrlo značajne stranke.

Komentiraj