MEDVED O PENAVI: “Kratkovidno sebeljublje a ne odgovorno domoljublje”

Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, iz Vukovara je komentirao potez vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je zajedno s gradskim vijećnicima napustio HDZ, javlja N1.

“Nakon što je dio članova HDZ-a s današnjim danom donio odluku napustiti HDZ i svoj politički put pronaći negdje drugdje, kao zamjenik predsjednika HDZ-a želim im zahvaliti na svemu što su učinili za HDZ i zaželjeti im svaku sreću u daljnjem životu, ali isto tako kao zamjeniku predsjednika HDZ-a želim reći kako mi je žao što sada već bivši članovi nisu u HDZ-u ispunili osobna očekvanja koja su imali od stranke i što su napustili HDZ.

Nažalost, upravo su osobna očekivanja bila u fokusu na press konferenciji, a ja ću naglasiti i da domoljublje znači i spremnost za zatomljenje osobnih ambicija i podređvanja vlastitih ciljeva intersu naroda i stranke koja djeluje za boljitak cijele naše domovine. Domoljublje nije kada svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini i kada je niste spremni podrediti zajedničkom interesu, to bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem nego odgovornim domoljubljem”, rekao je Medved.

“Jedan od fokusa gospodina Penave, bili su izbori u HDZ-u. Penava je bio kandidat, predstavio program i imao je priliku za to dobiti podršku članova. Rezultati pokazuju kako članovi ne vide stranku na način na koji ju je vidio Penava. Nije viteški podnio poraz. I kad nije po njegovom ne kani biti lojalan ogromnoj većini kolegica i kolega”, kazao je Medved i nastavio:

“Ovaj nastup pripreman je dugo. Čekao se pogodan trenutak, očito trenutak da se ošteti stranku pred izbore. HDZ ima rezultate, ovaj pokušaj neće uspjeti. Demokracija nije samo kada priznajete stav većine kad se s tim slažete. Demokracija nije kada manjinski stav želite nametnuti većini. To nije demokratsko ponašanje, to se zove dogmatizam. Prozvani smo danas u Vukovaru da grad Vukovar HDZ koristi u marketinške svrhe. Jasno je da neki pojedinci grad Vukovar koriste za vlastite interese. Ne smije se zlorabiti žrtva Vukovara, niti u gradu, niti bilo gdje drugdje”, istaknuo je Medved i dodao:

Odbacio je Penavine optužbe oko procesuiranja ratnih zločina i nastavio nabrajati što je sve Vlada napravila za Vukovar.

Premijer Andrej Plenković postupak Ivana Penave komentirao je riječima: “Očlto je odabrao da ne bude član HDZ-a, zahvaljujem mu na doprinosu, vjerujem da je i on zahvalio ovim i prijašnjim vodstvima HDZ-a na pomoći da postane gradonačelnik.

Ova Vlada je učinila mnogo, to svi znaju, činit će to u budućnosti, s aspekta HDZ-.a, čelni čovjek u Vukovaru je od danas Nikola Mažar. Gospodinu Penavi želim svu sreću.”

 

Komentiraj