‘Međunarodni redatelji imaju više povjerenja u mene, nadam se ulogama u Hrvatskoj’

Mlada splitska glumica Klara Mucci, pravog imena Klara Mučibabić, upravo se vratila iz Bratislave, gdje je održana premijera filma ‘Malo kraljevstvo’. U međunarodnoj ekipi ulogu je dobila i Klara koja sve više radi u inozemstvu. Osim kao glumicu, angažiraju je i kao scenografkinju i kostimografkinju jer ima i tu diplomu

Proteklog vikenda u Slovačkoj je održana premijera filma “Malá ríša” (Malo kraljevstvo) redatelja Petera Magata. U tom filmu igra međunarodna glumačka ekipa, a jedna od većih uloga pripala je splitskoj glumici Klari Mucci. Pravo ime te 31-godišnje glumice je Klara Mučibabić, ali je umjetničko ime uzela na prijedlog stranih agenata s kojima radi više nego u Hrvatskoj. Klara Mučibabić završila je Prvu jezičnu gimnaziju u Splitu, a nakon toga upisala Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu. Ondje je završila prvostupnički studij modnog dizajna i magistirala na teoriji i kulturi mode pod mentorstvom filozofa i kulturnog teoretičara Žarka Pajića. Još tijekom studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu upisala je i glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je trenutačno na petoj godini. Tri godine pohađala je i satove pjevanja u zagrebačkoj Rock akademiji.

Klara Mučibabić detaljnije je opisala radnju filma ‘Malá ríša’ i kolege s kojima je snimila taj film: “‘Mala Riša’ ili ‘Malo kraljevstvo’ je ratna drama redatelja Petera Magata s kraja Drugog svjetskog rata. Unatoč tome što je radnja smještena u Slovačku, film je na engleskom jeziku i cijela glumačka ekipa je međunarodna. Uz mene koja sam iz Hrvatske, igraju Alicia Agneson iz Švedske, poznata po ulozi u seriji ‘Vikinzi’, britanski glumac Lachlan Nieboer koji je igrao u seriji ‘Downton Abbey’ te Amerikanac Brian Caspe iz ‘Hellboya’ i ‘Nemoguće misije’. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast raditi s takvom postavom. Budući da svaki od spomenutih glumaca dolazi iz druge države, iznenadilo me koliko smo zapravo slični u radnim navikama. Zajedno smo prolazili tekstove, savjetovali se oko uloga, sve slobodno vrijeme provodili smo zajedno. Bili smo kao jedna velika obitelj čitavo vrijeme snimanja filma. Filmska priča vrti se oko političko-ljubavnog četverokuta. S jedne strane su Eva, odnosno Alicia Agneson, koja radi u tvornici oružja i njezin muž Jack, odnosno Lachlan Nieboer, dezerter koji se s ratišta vraća kući. Ja igram Cat, misterioznu dvostruku agenticu koja poznaje sve Jackove tajne. Udala se za nacista Bara kojeg igra Brian Caspe i koji je upravitelj tvornice u kojoj radi Jackova žena. Uplest će se u ljubavnu priču Eve i Jacka i svojim znanjem o ratnim zbivanjima s dviju strana, nacističkom i pobunjeničkom, zagorčati život svim akterima. Cat je zavodljiva, prevrtljiva, manipulativna, intrigantna. Bilo mi je izazovno i uzbudljivo graditi njezin lik, prikazati sve kompleksne crte ličnosti, ali i opravdati sve njene postupke. Posebno mi je drago što ovaj film ima izraženu feminističku notu. Ženski likovi su jaki i u konačnici donekle surađuju da bi spasili vlastite živote.”

‘Hrvatsko tržište je malo, mi ne proizvodimo mnogo filmova i zato je bitno da postoje vlasnici agencija za talente koji mogu našim glumcima dati priliku da snimaju filmove vani’

Do uloge u ovom filmu došla je, nastavila je Klara Mučibabić, uobičajenim putem, odnosno pozivom agenta na audiciju. Produkcija je za nju pokazala interes i preko agenta je poslala scene za takozvani self-tape casting. Odglumila je tih nekoliko scena pred kamerom i to im se svidjelo. Prošla je prvi krug pa je potom snimila još scena koje su joj poslali i onda je čekala njihov odgovor. On dugo nije stizao pa je već bila i zaboravila na projekt, a onda je svega deset dana prije početka snimanja filma stigao poziv agenta. Kazao joj je da je dobila ulogu i bila je presretna. Kako je rekla, voli glumu, voli život na setu te joj nije bio problem snimati po zimi:

“Premda je tijekom snimanja ovog filma bilo mnogo eksterijera na velikom minusu, ja to jednostavno nisam doživljavala. Glumac mora biti spreman na razne uvjete. Imala sam najzahtjevniju šminku i frizuru pa bih redovito bila prva na setu, otprilike četiri sata prije ostalih. Najčešće bih ustajala u pet, a odlazila na spavanje u kasnim satima. Snimajući smo prošli gotovo cijelu Slovačku, a kada bismo imali slobodan dan, otišla bih s glumačkom ekipom do Beča ili Praga. Posjetili bismo razne muzeje, gledali predstave. Kako sam veliki ljubitelj životinja, najdraži mi je bio posjet rezervatu za tigrove. To su uglavnom bili napušteni tigrovi, nekada nečiji ljubimci.”

Klara Mučibabić istaknula je da je fokusirana na svoj posao i nije joj važno gdje ga radi. Važno joj je da je zadovoljna projektom i da vjeruje u njega. Posebno je raduju dobra ideja i suradnja cijele ekipe u jednakoj želji za dobrim filmom, gdje god se on snimao. Spletom okolnosti imala je više filmskih projekata u Europi nego u Hrvatskoj. Dosad je u svojoj zemlji surađivala s redateljem Ognjenom Sviličićem na njegovu novom filmu “Glas” (The Voice) koji je svjetsku premijeru imao ove godine na odličnom međunarodnom azijskom Busan Film Festivalu:

“Sviličića smatram jako inteligentnim, odlučnim redateljem koji zna što hoće. Uz to, radila sam i na filmu Anđela Jurkasa ‘Do kraja smrti’ koji je premijerno prikazan ovoga ljeta na pulskom filmskom festivalu. Jurkas mi je dao nevjerojatnu slobodu kreiranja na setu pa je gotovo cijela uloga bila moja improvizacija. Ovoga ljeta imala sam priliku surađivati i na debitantskom dugometražnom filmu ‘Murina’ iznimno talentirane redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Valja napomenuti da je film producirala kuća Martina Scorsesea. Ponuda za snimanje hrvatskih filmova imam, ali u ovome trenutku rano je govoriti o čemu je točno riječ. Činjenica je da su međunarodni redatelji imali više povjerenja u mene, pruživši mi prilike za rad na jačim ulogama, ali nekako se nadam da ću uskoro imati svoju veću priliku u Hrvatskoj.”

Budući da je tržište danas posve otvoreno, sve je više hrvatskih glumaca i glumica koji se odlučuju za suradnje s talent-agencijama koje onda služe kao odlična platforma za dobivanje castinga, a kasnije i uloga u raznim međunarodnim projektima. Sve je više takvih poslova koje u regiji, primjerice, obavlja agencija Zona iz Sarajeva, direktorice Anile Gajević. Ta agencija u svojoj “bazi” ima brojne poznate glumce koji uspješno grade ili žele graditi inozemne karijere. Neki od njih su Bojan i Goran Navojec, Bojana Gregorić Vejzović, Tanja Ribič, Sven Medvešek, Mirsad Tuka, Anica Dobra, Filip Šovagović, Feđa Štukan i mnogi drugi. Klara Mučibabić ima inozemne agente koji surađuju s tom sarajevskom agencijom. Kako je napomenula, ona još uvijek nije imala priliku raditi s Anilom Gajević iz Zone, ali su dogovorile suradnju u bliskoj budućnosti. Njezin rad iznimno cijeni jer smatra da Anila Gajević vrlo uspješno promovira glumce iz regije svjetskim casting direktorima, što otvara mogućnost rada na filmskim projektima u inozemstvu:

“Mi imamo mnogo talentiranih glumaca i zaista je sjajno da imamo priliku to pokazati i svijetu. Hrvatsko tržište je malo, mi ne proizvodimo mnogo filmova i zato je bitno da postoje ljudi poput Anile Gajević koji mogu našim glumcima dati priliku vani. Mislim da je većina glumaca multitalentirana pa se tako i ja dobro snalazim u različitim formama umjetnosti. Uz glumu, mislim da mi dobro leži i glazba. Pjevanje me ispunjava. Nedavno sam snimila duet sa Sašom Antićem. Pjesma se zove ‘Mr Right’ i naći će se na njegovu novom albumu. Volim i sport. Okušala sam se u mačevanju, boksu, tenisu, jahanju, plesu… Redovito vježbam i nastojim održavati dobru kondiciju. Snimanja na filmu i u kazalištu iziskuju dobru fizičku i psihičku spremu.”

‘Uz glumu, mislim da mi dobro leži i glazba. Pjevanje me ispunjava. Nedavno sam snimila pjesmu ‘Mr Right’ sa Sašom Antićem. Naći će se na njegovu novom albumu. Volim i sport’

Klara Mučibabić objasnila je zašto je uopće upisala glumu. Ljubav prema kazalištu rodila se još u osnovnoj školi: “Redovito sam s roditeljima odlazila na predstave u splitsko Hrvatsko narodno kazalište. Oduševljavalo me to što se na tako malom prostoru mogu dočarati tako različiti svjetovi. Ta fascinacija kazalištem ostala je u meni i u srednjoj školi. Sudjelovala sam u dvama mjuziklima – ‘South Pacific’ i ‘Guslač na krovu’ – izvedenima u suradnji s Astor Collegeom iz Dovera. Tada sam se zapravo zarazila glumom i pjevanjem i znala sam da će i jedno i drugo biti dio mog života. U svibnju sam glumila u diplomskoj predstavi ‘Ludi dani ili Figarova ženidba/Figaro se rastaje’ redatelja Krešimira Dolenčića. On je kreativan i inspirativan i ugodno je s njim raditi. Osjetila sam da uživa u radu s glumcima, što je, naravno, jedan od ključnih elemenata stvaralačkog procesa i dobrog rezultata. U budućnosti se želim više okušati na kazališnim daskama, a i u mjuziklima.”

Klara Mučibabić najponosnija je, priznaje, na rad na filmu “An Impossibly Small Object”, u kojem nije bila samo glumica, već i scenografkinja i kostimografkinja. Prolazila je kroz sve etape nastanka filma – od priprema scenografije, preko izrade seta i rekvizita pa sve do snimanja i glume. Film se snimao na Tajvanu i u Amsterdamu, a premijeru je imao u Rotterdamu. Riječ je o fantastičnoj drami poznatog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka čiji su filmovi prikazivani na velikim festivalima kao što su Cannes i Toronto.

Komentiraj