Međunarodni kazneni sud tražit će dodatni novac za gonjenje ruskih ratnih zločina u Ukrajini

Tužitelj Međunarodnog suda Karim Khan tražit će u ponedjeljak dodatni novac za istragu i gonjenje ruskih ratnih zločina u Ukrajini, uključujući potencijalno kazneno gonjenje Vladimira Putina za nadgledanje otmice djece iz Ukrajine u Rusiju, piše Guardian.

Khan je napravio svoj dramatičan potez protiv ruskog predsjednika prošlog tjedna uoči konferencije u Londonu koju su zajednički organizirali Velika Britanija i nizozemska vlada s ciljem prikupljanja novca za financiranje ICC-ovog istražnog rada na ratnim zločinima u Ukrajini. Proračun ICC-a nije povećan, iako ima 40 istražitelja koji rade u Ukrajini.

Britanski sudac Khan uvijek je inzistirao na tome da ICC ima potrebne ovlasti za procesuiranje uloge ruskog vodstva u ratu. Međutim, kritičari kažu da jaz u odgovornosti ostaje i da bi posebni sud bio učinkovitije sredstvo budući da ne bi trebao dokazivati uzročnu vezu između pojedinačnih posebnih ratnih zločina i ruske upravljačke klase.

Više od 40 zemalja sudjeluje na konferenciji čiji su domaćini zamjenik britanskog premijera Dominic Raab i nizozemski ministar pravde i sigurnosti Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Britanija osigurava dodatnih 395.000 funti za financiranje rada ICC-a.

Denis Maliuska, ukrajinski ministar pravosuđa i Andrij Kostin, ukrajinski glavni tužitelj ne vjeruju da inicijativa ICC-a o otmici djece prošlog tjedna iskorjenjuje potrebu za posebnim sudom. Konferencija u Lavovu 3. ožujka promijenila je uvjete rada zajedničkog ukrajinskog tima za istragu ratnih zločina od sedam zemalja kako bi se osigurala buduća uloga novog međunarodnog središta za kazneni progon zločina agresije na Ukrajinu.

Odluka ICC-a da se sudi Putinu ima mali neposredni praktični učinak budući da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta i ne priznaje autoritet suda. U teoriji, zemlje potpisnice bile bi obvezne uhititi Putina ako kroči nogom na njihovo tlo. Putin ne putuje puno, ali bi trebao prisustvovati samitu zemalja Bricsa Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike u Južnoj Africi na ljeto. Glasnogovornik južnoafričkog predsjednika, Cyril Ramaphosa, rekao je u nedjelju da je svjestan svoje odgovornosti.

“Mi smo, kao Vlada, svjesni svoje zakonske obveze. Međutim, od sada do samita ostat ćemo angažirani s raznim relevantnim dionicima”, rekao je Vincent Magwenya. U praksi, Južna Afrika je u prošlosti ignorirala naloge za uhićenje, uključujući onaj za bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, koji je posjetio zemlju 2015. godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner