Shane Rounce on Unsplash

Međunarodna konferencija ‘Dobra energija i ekonomija’

Međunarodna konferencija ‘Dobra energija i ekonomija’ će se održati od 30. svibnja do 1. lipnja u prostorima kina Tuškanac i Obrtničke komore u Zagrebu, u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te u suradnji s njihovim europskim partnerskim mrežama. U sklopu trodnevne konferencije bit će održana i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.

Na skupu će sudjelovati dvadesetak vodećih energetskih zadruga iz Europske Unije, desetak predstavnika europskih gradova i regije zapadnog Balkana te preko stotinu  domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave energijom, društvenom i solidarnom ekonomijom, prehrambenim suverenitetom, razvojem održivih zajednica i modelima energetske demokracije.

Brojni gosti konferencije dolaze iz mreže REScoop – Europske federacije energetskih zadruga koja broji preko 1 500 članica i Europske mreže solidarne ekonomije – RIPESS koja okuplja preko četrdeset organizacija iz čitave Europe koje posvećuju svoj rad korištenju ekonomije u dobre svrhe podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama. Na konferenciju stižu i predstavnici političkih grupacija i savjetnici za progresivne javne politike koji kroz mrežu Transform Europe zagovaraju očuvanje i primjenu zajedničkih dobara poput vode, šuma, javnih prostora i usluga. Na nizu panela i diskusija predstavit će se najbolji primjeri prakse demokratizacije u području energetike iz europskih gradova i regija.

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Komentiraj