Međimurski kalamper na svakom hrvatskom stolu

Autor:

Međimurska županija

Međimurski kalamper je lider na hrvatskom tržištu i kvalitetom se već nametnuo najvećem trgovačkom lancu, a plasman našeg vrhunskog krumpira čijom se proizvodnjom u Međimurju bavi 800 OPG-ova, podupire i Međimurska županija

Znate li da se više od 75 posto hrvatske proizvodnje krumpira odvija u Međimurju? Riječ je o stotinu tisuća tona godišnje. To je samo po sebi tek velik udio, no pažnje vrijedna je činjenica da njedra međimurske zemlje daju najbolji krumpir u Hrvatskoj.

Nije to tek marketinška krilatica, već tvrdnja bazirana na svemu što stoji iza robne marke Međimurski kalamper.

Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih uzgajivača merkantilnog krumpira koja okuplja 65 najvećih proizvođača. FOTO: Međimurska županija

Međimurski kalamper je lider na hrvatskom tržištu i kvalitetom se već nametnuo najvećem trgovačkom lancu, a tim tragom kreću i ostali, te je perspektiva obećavajuća, kaže za Nacional B&B Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih uzgajivača merkantilnog krumpira, koja okuplja 65 najvećih proizvođača iz toga kraja te upravlja županijskom robnom markom Međimurski kalamper: „U doba kada smo krenuli u ishođenje EU oznake o geografskom podrijetlu vodili smo se idejom da naš proizvod bude prepoznatljiv na što širem tržištu. No, predloženo nam je da netko drugi pakira naš proizvod. Opciju smo kategorično odbili jer nam nije ostavljala mogućnost kontrole“, kaže Damir Mesarić, koji asocijaciju proizvođača krumpira vodi osam godina, a desetljećima je i sam među najvećim proizvođačima. Sa županijskom robnom markom Međimurski kalamper, proizvođači najkvalitetnijeg krumpira u Hrvatskoj dosegnuli su značajan cilj.

‘Međimurska županija snažno podržava plasman našeg vrhunskog krumpira’, ističe župan Matija Posavec. FOTO: Međimurska županija

„Županijska marka rigoroznija je od europske po mnogočemu. Da bi krumpir bio pakiran kao Međimurski kalamper i s tom oznakom plasiran na tržište, proizvođač mora imati sve relevantne dokaze o vremenu, načinu i vrstama sredstava korištenih u zaštiti kulture, roba mora biti pregledana u ovlaštenom institutu, a sve ispod 17 posto suhe tvari nije međimurski kalamper. Ta brojka 17 je ključna jer garantira kvalitetu koju nitko drugi u Hrvatskoj nema. Da bi krumpir dosegnuo taj postotak suhe tvari, mora dovoljno dugo ležati u zemlji“, pojašnjava Damir Mesarić.

Kontrola je sada, zahvaljujući podršci Međimurske županije, u potpunosti u rukama proizvođača kojima je najviše stalo da im nitko ne ugrozi reputaciju koju su desetljećima stvarali i koja ih je dovela do liderske pozicije na tržištu.

‘Županijskom robnom markom Međimurski kalamper osiguravamo proizvođačima renome i tržišne dosege’, kaže Posavec

„Ulaskom u najveći hrvatski trgovački lanac probili smo led i već bilježimo interes drugih. Za još snažnije osvajanje tržišta imamo preduvjete. Kontrole koje naša roba prolazi garantiraju krajnjem kupcu vrhunski proizvod, visoke nutritivne vrijednosti i optimalne podatnosti za bilo koji oblik termičke obrade. Kupcu se garantiraju ‘vrline’ koje ima samo Međimurski kalamper, kao premium proizvod među sličnima“, dodaje Damir Mesarić. Dobar glas o kvaliteti međimurskog krumpira seže u davna vremena, pa danas tek stariji poljoprivrednici pamte da je u bivšoj državi organizirano ocjenjivanje krumpira iz raznih dijelova zemlje. Međimurski je osvojio prva dva mjesta.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA ČUVA LEĐA

Međimurska županija čuva leđa svojim poljodjelcima te se mnogo ulaže i u promociju. Uloga Županije ogleda se u kontinuiranom podupiranju poljoprivredne proizvodnje, od projekata kontrole plodnosti tla i navodnjavanja, potpora proizvođačima i njihovim udrugama, do podrške pri izgradnji hladnjača, ističe župan Matija Posavec: „Međimurska županija snažno podržava plasman našeg vrhunskog krumpira, a županijskom robnom markom Međimurski kalamper osigurava proizvođačima renome i podupire tržišne dosege kakve zaslužuju. Krumpir je naša strateška poljoprivredna kultura kojom se u Međimurju bavi više od 800 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Sada smo redizajnirali i ambalažu Međimurskog kalampera te pokrenuli niz aktivnosti u cilju veće vidljivosti i prepoznatljivosti te robne marke na tržištu“, kaže župan Posavec, dodavši da se brendiranjem međimurskog krumpira brendira i Međimurska županija – kao zelena oaza u srcu Europe, kao regija koja ima svoju tradiciju, povijest, ali i vrhunsku kvalitetu proizvoda. Damir Mesarić svjedoči da je Međimurje postalo najveća hrvatska učionica poljoprivrede jer proizvođač mora uhvatiti korak s razvojem, jednako kao što mora usvojiti marketinške vještine: „Nama, Međimurcima, uvijek se najteže bilo reklamirati. Mi smo odvajkada dobro delali, međutim suvremeno doba nosi nove izazove pa je došlo vrijeme da pojačamo potencijale i na području marketinškog proboja“, dodaje Mesarić.

Međimurski kalamper jedinstven je i zbog specifičnog sastava tla u području zvanom ‘prva alpska peta’, pjeskovito-ilovastom tlu pogodnom za uzgoj te kulture. FOTO: Međimurska županija

Poljoprivredna proizvodnja u doba naših predaka bila je fizički zahtjevna, a danas je iznimno stresna: „Klimatske promjene od nas traže brzu prilagodbu. U Međimurju intenzivno radimo na efikasnim modelima navodnjavanja i vjerujem da ćemo dosegnuti potrebnu razinu otpornosti na klimatske ekstreme kao što smo svojevremeno proizvodnju krumpira spasili izgradnjom hladnjača“, smatra predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

BLAGO ZEMLJE BJELICE

Međimurski kalamper jedinstven je i zbog specifičnog sastava tla u području zvanom prva alpska peta. Riječ je o pjeskovito-ilovastom tlu pogodnom za uzgoj te kulture, o zemlji zvanoj bjelica po kojoj je, prema nekim izvorima, i međimursko selo Belica dobilo ime. Selo je to iz kojeg dolazi naš sugovornik i u kojem se većina stanovnika bavi proizvodnjom krumpira. Tamo su ljudi krumpiru – hranitelju brojnih obitelji – podigli i spomenik, što je jedinstvena inicijativa u našoj zemlji.

Priča je ovo o međimurskom kalamperu, najboljem i zato što je – uz blagost zemlje – u njemu dio duše međimurskog čovjeka koji svoju zemlju grli stoljećima.

‘Županijska marka rigoroznija je od europske po mnogočemu. Da bi krumpir bio pakiran kao Međimurski kalamper i plasiran na tržište, mora imati sve dokaze’. FOTO: Međimurska županija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.