Mayer: “Nije dobro što su cijepljeni postali taoci necijepljenih”

Dijana Mayer, specijalistica epidemiologije iz HZJZ-a, govori o četvrtom valu pandemije, visokoj procijepljenosti u Zagrebu te o slučaju učenika u Krapinskim Toplicama

Hrvatska je zakoračila u četvrti val pandemije. Brojevi novozaraženih ponovno se broje u tisućama. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 43 posto ukupnog stanovništva, dok je 52 posto starijih primilo prvu dozu cjepiva. Što se tiče druge doze, tu je lošija situacija. Tek je 47 posto odraslih u potpunosti cijepljeno. Specijalist epidemiologije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Dijana Mayer kaže da se broj zainteresiranih za cijepljenjem povećao, ali da je dalek put prema adekvatnoj procijepljenosti. “Najveći obuhvat cijepljenja imao je Grad Zagreb. U njemu je 56 posto odraslih primilo obje doze cjepiva. U međuvremenu se broj zainteresiranih ljudi za cijepljenje povećao, ali to i dalje nije zadovoljavajuće. I dalje imamo kapaciteta, cjepiva i prostora za poboljšanje. Otvoreni smo svake srijede od 16 do 20 sati za cijepljenje u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Rockefellerovoj 4 i svaki dan od 8 do 18 sati u Cimermanovoj 64a, u prostorijama HZJZ-a kod Hipodroma. To je samo jedan od nekoliko punktova u Zagrebu koji je napravljen u suradnji HZJZ-a i Medicinskog fakulteta”.

Trenutno povećanje broja novih hospitalizacija nešto je niže od tjednog povećanja broja novooboljelih. Prošli tjedan je bilo 35,1 posto više slučajeva, dok je bolnici završilo 31,9 posto više zaraženih. “Jedna od zadaća cjepiva je smanjenje broja hospitaliziranih. Znamo da se cijepljeni mogu zaraziti, ali oni imaju blagu kliničku sliku i ne zahtijevaju hospitalizaciju. Sa žaljenjem moram reći da od broja hospitaliziranih koje smo imali nakon ljeta, preko 80 posto njih je bilo necijepljeno. Sadašnja situacija nije zadovoljavajuća. Imali smo plan do lipnja procijepiti veći postotak nego što je sada. Ali imamo cjepiva, tako da lakše dišemo”, objasnila je Dijana Mayer u razgovoru za Zagreb News.

Neke zemlje, poput Francuske, uvele su obavezne covid-potvrde za ulazak u kafiće. Ali Dijana Mayer naglašava kako covid-potvrde dobivene testiranjem ne pružaju potpunu sigurnost tijekom okupljanja. “Covid-potvrda pruža jednu vrstu sigurnosti, ali ona nije sto posto sigurna. Pogotovo za osobe koje dobiju potvrdu na temelju testiranja. Osobe testirane brzim testom mogu imati potvrdu koja traje 48 sati, a testirani PCR-om potvrdu koja traje 72 sata. Ali test zabilježava trenutno stanje. Ako smo danas negativni, ne znači da sutra nećemo biti pozitivni. Posebno kad se uzme brzo širenje i veća zaraznost delta soja. Cijepljenje nam je jedini moćan alat i najveće dostignuće medicine. Time su se iskorijenile mnoge zarazne bolesti koje nisu nestale same po sebi”.

Zbog iscrpljenosti pandemijom i želje za povratkom u normalu, počeli su i pozivi za potpunim ukidanjem mjera kao što je to učinila Danska. Dijana Mayer kaže da tako nešto nije realno očekivati u trenutnoj situaciji. “Mi bismo bili najsretniji da možemo reći sutra da će se ukinuti mjere. Sve države koje su ukinule mjere učinile su tako jer imaju veliki obuhvat cijepljenja. Danska ima preko 80 posto cijepljenog odraslog stanovništva. Kad ćemo biti blizu tog broja, vjerujem da ćemo i mi ići na ublažavanje mjera. Hrvatska od početka ima jedne od najblažih mjera. Mi smo jako dobro balansirali zdravstvo i gospodarstvo. Imali smo samo oko mjesec dana velikog lockdowna. Sada idemo u dobrom smjeru, ali ne možemo sami. Moramo imati potporu građana jer znanstvenici, liječnici i epidemiolozi ne mogu sami sve riješiti. Svi moramo zajedno raditi na suzbijanju pandemije”, rekla je Dijana Mayer.

Ono čega se svi pribojavaju jest ponovno preopterećenje bolničkog sistema i kapaciteta. Kaže da se nada da neće doći do toga. “Bolnički sustav je jako dobro organiziran te velika većina bolnica ima covid-odjele i o virusu znamo puno više nego što smo znali prije godinu dana. Ali sada imamo moćni alat, cijepljenje. Sudbina je u našim rukama i kraj pandemije ovisi o nama”.

Dijana Mayer kaže da zbog prevelikog širenja može doći do novih sojeva virusa koji dodatno kompliciraju put prema kraju pandemije. “Cijepljeni su taoci necijepljenih. Sudbina pandemije je u njihovim rukama. Virus ima veću mogućnost širenja i kako se on širi, veća je mogućnost mutacija. Ako mi našem delta soju dozvolimo, što i jesmo, širenje, mi ne znamo hoće li kroz tjedan, dva ili mjesec dana nastati novi soj. Novi sojevi mogu nastati i u cijepljenima, ali je za to manja mogućnost. Uz to, mala je mogućnost da će se cijepljeni zaraziti. Kod necijepljenih virus se širi i on vodi glavnu riječ”.

Što se tiče treće doze cjepiva, Mayer kaže da se još čekaju rezultati Europske agencije za lijekove. “Očekujemo da ćemo u idućih nekoliko dana dobiti jasne preporuke i očekujemo pozitivan odgovor. To znači da bi se s trećom dozom išlo i da bismo već mogli početi s primjenom početkom listopada”.

Dijana Mayer se osvrnula na slučaj u Krapinskim Toplicama, gdje su učenikovi roditelji inzistirali da njihovo dijete ulazi u prostorije škole bez maske. Kaže da su ti incidenti društveno neprihvatljivi. “To je škola u kojoj đaci sjede u svojim klupama i gdje mogu poštovati razmak od metar i pol. Djeca u toj školi na nastavi ne nose maske. Ona se nosi samo na hodniku i pri odlasku na toalet. Kad se sve to zbroji, to nije sat vremena nošenja maske u komadu. Stoga mislim da je takvo ponašanje samo jedan hir, inat i samopromocija. Meni je žao tog dečkića čiji je otac tako reagirao jer mi je teško shvatiti zašto ne žele da njihovo dijete, koje na svu sreću nema medicinskih indikacija za nenošenje maski, nosi masku. Poznate su bolesti i stanja kod kojih se može izbjeći nošenje maski. To su teško bolesna djeca. Umjesto da budemo zahvalni da nemamo medicinskih kontraindikacija za nošenje maski, mi si svašta dozvoljavamo”, zaključila je Dijana Mayer.

Komentiraj