MATO FRANKOVIĆ: ‘Do Milanovićeve kandidature na listi SDP-a došlo je iz očaja i straha od istrage Turudića i DORH-a’

Autor:

25.07.2022., Dubrovnik - Gradonacelnik Dubrovnika Mato Frankovic.
 Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Gradonačelnik Dubrovnika za Nacional je komentirao događaje na Općem saboru HDZ-a, analizirao poruke i izborne slogane te stranke i jasno iznio što misli o ambicijama predsjednika Milanovića da kao kandidat za premijera sudjeluje na izborima bez davanja ostavke

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, za Nacional je komentirao događaje na Općem saboru HDZ-a proteklog vikenda u Zagrebu, analizirao poruke i izborne slogane te stranke i jasno iznio što misli o ambicijama Zorana Milanovića da sudjeluje na izborima na listi SDP-a i postane hrvatski premijer bez davanja ostavke na funkciju predsjednika RH. Uspješni gradonačelnik Dubrovnika istaknuo je da uzroke za taj Milanovićev potez vidi u strahu od glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića te objasnio zašto je SDP-ova koalicija od 10 stranaka za njega koalicija bez plana i programa. Posebno se osvrnuo na Plenkovićevo predizborno obećanje o izgradnji autoceste od Ploča do Dubrovnika i stanje u 10. izbornoj jedinici.

NACIONAL: Što su za vas ključni zaključci i smjernice Općeg sabora HDZ-a? Kakva će biti taktika HDZ-a u odnosu na Milanovićeve premijerske ambicije i pobjedničke najave SDP-a?

Ključno je to da je premijer Andrej Plenković dao jasan smjer u kojem će HDZ djelovati u narednom razdoblju. Ne samo u izbornoj kampanji, nego i nakon što pobijedimo na parlamentarnim izborima 17. travnja. O protuustavnom djelovanju Zorana Milanovića premijer Plenković je rekao samo dvije rečenice, odmjereno, bez vrijeđanja. Onu da Peđa Grbin više nije predsjednik SDP-a, jer to je iz njegovog ponašanja i nastupa jako vidljivo. I onu rečenicu da Zoran Milanović više nije predsjednik RH, što je sasvim jasno i očigledno koliko god se Milanović branio floskulama da neće dati ostavku na mjesto predsjednika. Mi u HDZ-u, nakon Općeg sabora i govora Andreja Plenkovića, znamo u kojem pravcu želimo ići naredne četiri godine: od realizacije projekata koji su, poput Pelješkog mosta, značili puno i značit će još više za gospodarski razvoj cijele Hrvatske, do dosezanja najvišeg hrvatskog kreditnog rejtinga A. Sjetimo se da je hrvatski kreditni rejting za vrijeme Milanovićeve vlade bio na razini smeća. Međutim, mi u sljedeće četiri godine želimo doseći i prosječnu mjesečnu neto plaću od 1600 eura i rast bruto plaća na 1250 eura, ali i 60 posto rasta mirovina. Hrvatska je postala prepoznatljiva u Europi i svijetu, naša država danas ima međunarodni ugled. Republika Hrvatska je postigla takav značaj i ugled kakav je nekad imala Dubrovačka Republika. Mali smo po broju stanovnika, ali smo veliki po svojem kontinuiranom gospodarskom i društvenom razvoju. Važnija od odgovora Milanoviću i njegovim ambicijama, o kojima je svoje mišljenje rekao Ustavni sud, jest činjenica da smo mi na Općem saboru jasno ukazali na svoj pogled u budućnost. To je najava konkretne demografske politike za hrvatske obitelji i poboljšavanja pozicije žena u hrvatskom društvu. Za svako rođeno dijete majke će dobivati po godinu mirovinskog staža, a za odlazak u mirovinu dobna granica će se smanjivati po jednu godinu za svako dijete. Mislim da su to ključne poruke našeg Sabora. I ono što je posebno važno – mi znamo gdje je Hrvatska u međunarodnoj podjeli i međunarodnim odnosima. Mi smo zemlja Zapada i tu nemamo dvojbe.

NACIONAL: Što znači izborni slogan HDZ-a „Za sve izazove“? Neki politički analitičari smatraju da i nije najsretniji i najjasniji.

Mi smo svjesni vremena i izazova u kojima se nalazi suvremeni svijet. Slijede izbori u brojnim demokratskim državama, rat Rusije i Ukrajine će potrajati, ekonomski problemi neće postati manji ili nestati, nedostatak radne snage itekako će se osjetiti, još je naporan put do zaustavljanja inflacije. Premijer Plenković je upozorio na te izazove, jer on je naš premijer za sve velike izazove. HDZ-ov izborni slogan je personaliziran jer je Plenković znao odgovoriti na sve unutarnje izazove – od Agrokora, preko koronavirusa, prvog i drugog potresa do ruske agresije na Ukrajinu. Znao je odgovoriti za izazove velikog državnog deficita, izazove ulaska i sigurnog brođenja u Schengen. Ne treba nam više viza ako želimo putovati u SAD. Plenković je uvijek izlazio kao pobjednik – tako će biti i na ovim izborima. Dakle, slogan HDZ-a „Za sve izazove“ personaliziran je prema lideru. Bojim se da to nisu razumjeli politički analitičari o kojima govorite. Imamo jaku političku figuru prepoznatu u europskim i svjetskim krugovima. Ne treba nam premijer za kojeg je koronavirus bio karijes niti premijer koji će bagatelizirati rusku agresiju i ukrajinsku krizu koja ima izravne učinke na cijeli svijet. Plenković je radoholičar. Milanovićeve radne navike su poznate. Dok je bio premijer, svi znamo da se nije pretrgao od posla.

‘Plenković je uvijek izlazio kao pobjednik – tako će biti i na ovim izborima. Slogan HDZ-a ‘Za sve izazove’ personaliziran je prema lideru. Imamo jaku političku figuru prepoznatu u europskim i svjetskim krugovima’

NACIONAL: Mislim da to nisu jedini izazovi na koje će HDZ morati odgovoriti ako vlada Andreja Plenkovića bude vodila Hrvatsku naredne četiri godine. Što bi još HDZ trebao pokazati?

Prije svega, HDZ će pokazati koliko smo drugačiji od SDP-ove koalicije i Zorana Milanovića. Prvo, mi jasno ističemo poštovanje Ustava RH, koji je temeljni pravni akt svake države. Ovo što rade Peđa Grbin i vodeći SDP-ovci, dopuštajući da ih Milanović vodi kroz stranputice i negiranje Ustava RH, ostavit će dugoročan trag na marginalnom pozicioniranju SDP-a u hrvatskom društvu. Odnos prema vrijednostima Ustava RH ovog trenutka je ključna razlika između nas i naših političkih oponenata. Potom, izazov pred kojim ćemo se naći nakon pobjede na parlamentarnim izborima bit će sastavljanje većine u Saboru RH. Tu HDZ mora pokazati uključivost, ali neće dopustiti da ga se ucjenjuje. Siguran sam da će HDZ ostvariti sličan rezultat kao prije četiri godine. Sve što smo obećali, napravili smo. Čak i puno više od toga. Sjetite se samo Vladina gospodarskog odgovora na covid-19. Veliki je uspjeh bio održati toliko radnih mjesta i usporedo s time pripremati hrvatski turizam, koji je vrlo uspješno odradio sezone čim su se za to stekli uvjeti. Puno je značila pomoć Vlade jedinicama lokalne samouprave beskamatnim zajmovima. To je, recimo, spasilo turizam i gospodarstvo Dubrovnika.

NACIONAL: Imaju li i drugi gradovi i županije takva iskustva?

Kad god bi se našli na skupu gradonačelnika iz cijele Hrvatske, mnogi gradonačelnici iz redova SDP-a isticali su da je odnos Vlade i središnje vlasti bio prema svima isti te da ih se uopće nije drugačije gledalo ni tretiralo u odnosu na gradove u kojima vlada HDZ. Ne znam hoće li danas i u izbornoj kampanji biti spremni to ponoviti, ali znam da se s takvom praksom mora nastaviti. Porezna decentralizacija je veliki korak unaprijed koji je napravila Vlada RH. Podsjetit ću vas kako je ukidanjem prireza omogućila veće prihode našim sugrađanima. Međutim, svi gradovi razumjeli su što Vlada radi. Razmišljajući prvenstveno o sebi, Ivica Puljak i Tomislav Tomašević zamijenili su izostanak novca od prireza povećavanjem poreza na dohodak. A znate li što se u međuvremenu dogodilo? Povećavanjem plaća rastao je porez na dohodak. Tako, naprimjer, Gradu Dubrovniku, koji je ukinuo prirez, a nije povećao porez na dohodak, samo na stavci razlike uprihodovana poreza na dohodak, u prva dva mjeseca 2024. godine, u odnosu na siječanj i veljaču 2023. godine, u gradskoj blagajni je 629.000 eura više. Dakle, kad bismo isti iznos umanjili za „izgubljeni prirez“ u iznosu od 436.000 eura, naša blagajna je po toj stavci u plusu za 193.000 eura. To je ono što sam cijelo vrijeme isticao, da će izostanak prireza u konačnici nadomjestiti veći prihodi od poreza na dohodak. Dakle, samo zbog svoga neznanja gradonačelnici Splita i Zagreba kaznili su svoje sugrađane, jer će prosječna četveročlana obitelj, dvoje zaposlenih roditelja i dvoje djece, godišnje imati 680 eura prihoda manje u odnosu na Dubrovnik. I oni bi vodili državu, a nisu, nažalost, sposobni vidjeti dalje od svoga nosa. Puljak i Tomašević nisu shvatili da su ključni građani, a ne njihovo politikantstvo.

NACIONAL: Kako komentirate izjavu Zorana Milanovića da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i tako prepustiti svu vlast Plenkoviću i HDZ-u? Kakva će biti HDZ-ova taktika prema SDP-ovoj koaliciji? Zašto je došlo do ove Milanovićeve kandidature u simbiozi s SDP-om?

Prvo želim reći da je to takve kandidature Milanovića kao nositelja liste SDP-ove koalicije došlo iz očaja i straha. Prije svega Milanovićeva straha da će nestati s političke scene istekom mandata predsjednika RH. Ali ne samo njegova očaja i straha, nego prije svega straha Peđe Grbina da će izgubiti i ove izbore i morati postati bivši predsjednik SDP-a. Potom straha Ivice Puljka i Centra od izbornog poraza, nestanka saborskog mandata i nestanka Centra. Svi se boje izbornog poraza. Posebno ne razumijem Ivicu Puljka, koji ide u koaliciju s čovjekom koji mu suprugu naziva narikačom. Cijela ta SDP-ova koalicija i isticanje Milanovićeve kandidature bez ikakvog su programa. Jedini programski cilj je skinuti HDZ s vlasti. I ništa drugo. Zato je to koalicija bez plana i programa. Naprosto su pokušali, ako prođe – prođe. Mislim da su pročitani. A unutar sebe su grozni. Fokus prezire SDP. Fokus, Reformisti i Centar su ucijenili SDP i isključili Radničku frontu iz koalicije. Svi će oni otići u političku prošlost. Karijera Peđe Grbina, Kreše Beljaka – i ne samo njih – prestat će za mjesec dana. U odnosu na koaliciju iz očaja, Pernar je profesor doktor. Što se taktike HDZ-a tiče, ja nisam taj koji određuje taktiku. Ali mislim da hrvatskom građaninu ne treba puno kako bi, i bez naše posebne taktike, shvatio da je Peđa Grbin prestao biti predsjednik SDP-a već na press konferenciji. Kakav je to predsjednik SDP-a kad na pressici ističe da ga članstvo i glasači baš i ne vole, pa zato neće biti na 1. mjestu na listi za 1. izbornu jedinicu. I to mjesto prepušta predsjedniku države koji hoće biti kandidat za premijera. Za obične građane to je šok. Milanović kaže da hoće biti i jedno i drugo, i premijer i predsjednik. Tu smo izgubili predsjednika. On je prestao biti predsjednik svih građana ove republike. Sam je napustio funkciju predsjednika države.

‘Sjetimo se da je hrvatski kreditni rejting za vrijeme Milanovićeve vlade bio na razini smeća. O protuustavnom djelovanju Zorana Milanovića premijer Plenković je rekao samo dvije rečenice, odmjereno, bez vrijeđanja’. FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

NACIONAL: Što ste prvo pomislili kad ste čuli da se Zoran Milanović želi kandidirati na listi koalicije SDP-a i postati premijer? Jeste li pomislili: ovo je baš dobro za HDZ?

Ne, nisam to pomislio. Pomislio sam da sigurno postoji nešto zbog čega se Zoran Milanović tako boji Ivana Turudića. I upravo zato želi biti premijer, kako bi mogao zaustaviti bilo kakve istražne radnje Turudića i DORH-a i kako bi se sklonio od mogućeg progona. Znamo kako se i koliko petljao u rad USKOK-a i DORH-a dok je bio premijer i koliko je štitio svoje miljenike. Drugo, pomislio sam da se čovjek potpuno nepromišljeno upustio u jednu političku avanturu, a da se nije konzultirao s ustavnim stručnjacima. Makar je Sanju Barić, profesoricu ustavnog prava, trebao pitati može li i smije li to učiniti. Tako se meni čini – na djelu je sindrom tjeranja vatrom iz špilje. Što će učiniti čovjek kad ga netko zapaljenom vatrom i dimom tjera iz špilje negoli izići? Što je to što ga je natjeralo na takav potez, teško je reći. Još samo prije mjesec dana odbijao je i čudio se pitanju kako bi se on mogao kandidirati za premijera.

NACIONAL: U svojem govoru na Općem saboru HDZ-a premijer Plenković je nabrojio neke projekte koji su značajni za cijelu Hrvatsku, ali posebno za 10. izbornu jedinicu. Ne radi se samo o Pelješkom mostu…

Točno, premijer je najavio da će se u iduće četiri godine dovršiti autocesta od Ploča do Dubrovnika. To je izuzetno bitno. Usporedbe radi, ova šarena koalicija SDP-a iz straha i potrebe ima potpuno drugačiji odnos prema gradnji autoceste do Dubrovnika. Siniša Hajdaš Dončić istakao je u jednoj prilici kako „nećemo valjda graditi autocestu do svakog kokošinjca“. Za njega je Dubrovnik kokošinjac. Mladež HDZ-a ga je prilikom prvog sljedećeg dolaska u Dubrovnik dočekala s košarom jaja. Ne treba zaboraviti ni Milanovićevu izjavu iz 2017. godine u Pločama. Tada je rekao da je „Pelješki most iluzija za budale“. Milanovićeva vlada nije željela graditi most, već trajektima spajati kopno i Pelješac. Svjedoci smo koliko je realizacija projekta izgradnje Pelješkog mosta i brze ceste preko Pelješca promijenila kvalitetu života svih stanovnika juga Hrvatske nabolje. Izgradnja autoceste do Dubrovnika dug je koji prometno odsječeni Dubrovnik zaslužuje. Već je izdata suglasnost za kredit za izgradnju, suglasnost na lokacijsku dozvolu. Vjerujemo da će do 2027. godine autocesta stići do čvora Mravinjac, a 2029. godine do čvora Osojnik. Sve dvojbe oko trase autoceste su riješene. Župan Nikola Dobroslavić i ja obišli smo sva mjesta na trasi 28 kilometara duge autoceste i razgovarali sa svim predstavnicima mjesnih odbora te kroz razgovor uspješno riješili sve što je mučilo stanovništvo. Za Dubrovnik i Dubrovačko primorje ta će cesta značiti čudo, a ne kokošinjac! Ali evo vam još dvije ilustracije odnosa Zorana Milanovića prema Dubrovniku i dubrovačkom kraju. Milanović je u vrijeme svoga mandata ukinuo Carinarnicu Dubrovnik i pretvorio je u Ispostavu Carinarnice Ploče. Kao da se ne zna gdje je u Hrvatskoj formirana prva carina, u doba Dubrovačke Republike. Potom je kruzerski terminal u Dubrovniku htio dati na upravljanje tursko-francuskom konzorciju, koji bi upravljao Lukom Dubrovnik. Na sreću, to se nije dogodilo. Okrenuli smo se u drugom smjeru. Luka Dubrovnik, koja je sada u većinskom vlasništvu grada Dubrovnika, vjerujem, bit će nositelj koncesije i samo ćemo određivati koliko će kruzera uplovljavati u Dubrovnik. Za 10. izbornu jedinicu posebno je značajno što je premijer Plenković najavio gradnju brze ceste od Solina na Omiša. Na toj dionici uvijek su izražene gužve pa će gradnja ceste omogućiti poboljšanje kvalitete života stanovništva od Omiša do Kaštela i Trogira, stvaranje funkcionalnog prometnog prstena i razvoj turističkih i privrednih kapaciteta.

NACIONAL: Nositelj liste u 10. izbornoj jedinici je Branko Bačić. Jeste li vi, kao uspješan gradonačelnik Dubrovnika, poželjeli biti nositelj te liste? Je li došlo vrijeme za nove HDZ-ove političke kadrove i prolazi li vrijeme Branka Bačića i Ante Sanadera?

Ne, nisam poželio biti nositelj liste u 10. izbornoj jedinici. I mislim da to ne bi bila dobra ideja. Moj fokus je Dubrovnik i tek smo započeli posao na postavljanju Dubrovnika na tračnice održivosti. Sve izvan toga oduzimalo bi mi energiju za projekte koje treba razvijati u Dubrovniku, prije svega za uspješnu turističku sezonu. Usto, ja sam na svojem političkom početku. Iako sam obnašao brojne dužnosti, od županijskog vijećnika do predsjednika Gradskog vijeća i dužnosti zastupnika u Saboru RH punih šest godina, ipak se moje iskustvo i iskustvo Branka Bačića ne mogu uspoređivati. Odluka da Branko Bačić bude nositelj liste u 10. izbornoj jedinici je odlična. Nas dvojica surađujemo već 20 godina i veću radilicu od njega nisam upoznao. Znao sam kako nema šanse da Bačić, kao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, ne uspije u projektu obnove od potresa. S njim je cijeli proces dobio novi zamah. On rješava svaki detalj i ništa ne prepušta slučaju. Možda će jednom doći i vrijeme za mene. U trenutku dok razgovaramo, ne znam hoću li i ja biti na listi. O tome će odlučiti Predsjedništvo HDZ-a. Bez obzira na to što odluče, bez obzira na bilo koju poziciju na listi, ako me na nju postave, sve ću uraditi što je u mojoj moći za izborni uspjeh HDZ-a, za interese Dubrovnika i stabilnost i prosperitet cijele Hrvatske.

‘Izazov pred kojim ćemo se naći nakon pobjede na parlamentarnim izborima bit će sastavljanje većine u Saboru. Tu HDZ mora pokazati uključivost, ali neće dopustiti da ga se ucjenjuje’

NACIONAL: Što ako vas, u slučaju HDZ-ove izborne pobjede, premijer Plenković pozove u Vladu i kaže kako je vrijeme da preuzmete resor turizma?

Kad bi se to dogodilo, to bi bilo lijepo priznanje. Ali zamolio bih premijera Andreja Plenkovića da me ostavi u Dubrovniku do kraja mandata ili poslova koje u izgradnji dubrovačke održivosti treba napraviti. Puno je stvari koje u Dubrovniku valja učiniti. Prije nekoliko dana imali smo zbor građana u povijesnoj jezgri grada koji je trajao šest sati. Godinu prije imali smo takav sastanak koji je trajao pet sati, a bio je posvećen problemima buke i ponašanja mladih i turista u tijeku dana i posebno noći. Uveo sam tada određene mjere. Sad sam u pripremi toga sastanka zamolio PU Dubrovačko-neretvansku da izvadi podatke koliko je u 2023. godini bilo prekršaja po remećenju javnog reda i mira u zoni povijesne jezgre i oko nje. U cijeloj godini bilo ih je 17 i samo jedan prekršaj zbog pojačane buke i glazbe. Veliko je zadovoljstvo kad vam ljudi zahvaljuju da ste im uz turizam omogućili i kvalitetu života. Iz podataka Porezne uprave vidjeli smo da su dubrovački hotelijeri imali rekordnu sezonu, koja je bila puno iznad rekordne 2019. godine. To je potpuno opovrglo moje kritičare koji su kazivali da ću restriktivnim mjerama „ubiti“ grad i da će nas turisti izbjegavati. Dogodilo se upravo suprotno. Bilo bi zanimljivo dobiti podatke iz, recimo, povijesne jezgre Splita o broju prekršaja u toj zoni, jer Ivica Puljak je krenuo u jednom potpuno drugom smjeru. Tako je to, nekad sam u svojim prijedlozima i traženjima neshvaćen, ali sve dođe na svoje. Siguran sam da sam o funkcioniranju turizma kroz godine rada, od Generalturista, preko ACI marine Dubrovnik, uz brojna priznanja, kroz svoj radni vijek ipak nešto naučio. A učio sam od bardova hrvatskog turizma.

NACIONAL: Hoće li HDZ-u i Branku Bačiću kao nositelju liste biti problem ili izazov to što je SDP-ova koalicija u 10. izbornoj jedinici na prvo mjesto stavila svoga veterana Ranka Ostojića?

To sigurno neće biti ni najmanji izazov iako Ranka Ostojića respektiram kao protukandidata. I u političkom natjecanju Ostojić će, vjerujem, biti korektan, jer ga kao takvog poznajem. Poštujući političke konkurente, mi u HDZ-u u 10. izbornoj jedinici nudimo vrstan tim dokazanih stručnih ljudi. Posebno smo ponosni na to što će na HDZ-ovoj listi, na 14. mjestu, biti Damir Krstičević, vrstan general i ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i Imotske bojne koja je branila Dubrovnik u Domovinskom ratu. On je čovjek vrijedan svakog poštovanja, koji kod ljudi izaziva snažne emocije.

Milanović želi biti premijer kako bi mogao zaustaviti bilo kakve istražne radnje Turudića i DORH-a i kako bi se sklonio od mogućeg progona. Petljao se u rad USKOK-a dok je bio premijer i štitio miljenike’

NACIONAL: Kakav ishod očekujete u „aferi Geodezija“, posebno s obzirom na to da se događa u ministarstvu kojem je na čelu vaša Dubrovkinja, ministrica Nina Obuljen Koržinek?

Kako god da se ta priča završila, tko god u njoj imao nadležnost, DORH ili Europski ured javnog tužitelja, stavio bih u vatru ruku, nogu i glavu da je Nina u svemu tome čista kao suza. S Ninom Obuljen Koržinek imam poseban ljudski i radni odnos. Njezin otac Nikola Obuljen bio je izuzetno uspješan gradonačelnik Dubrovnika u teškim vremenima. S Ninom sam osobno puno puta uspješno surađivao, posebno u povratku ljetnikovca Kaboka gradu Dubrovniku, obnovi Lazareta, na izradi novog Zakona o baštini i izradi konzervatorskih podloga Grada Dubrovnika i prvog plana upravljanja Starim gradom Dubrovnikom. Nina je jako puno napravila i doprinijela svojem Gradu i za nju svi imamo samo ogroman respekt.

NACIONAL: Kako komentirate istup predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na Općem saboru, da će 17. travnja biti neradni dan i u BiH?

Kad idete silom nekome oduzimati njegovo pravo, kao što je to Milanović pokušao učiniti Hrvatima iz BiH postavljanjem datuma izbora usred tjedna, odmah se javljaju bunt i otpor: „Nećeš ti nas, mi ćemo izaći i realizirati svoje pravo.“ Svidjelo mi se što je Dragan Čović to rekao, jer mentalitet nas s juga Hrvatske i Hercegovaca je dosta sličan. Mislim da za takvu Milanovićevu odluku nije bilo potrebe, jer moramo poštovati svoje sunarodnjake u BiH i Hrvate diljem Europe i svijeta. Uvijek je važno znati da smo jedinstveni nacionalni korpus.

NACIONAL: Što kažete na ovacije bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, kojega je, pozivajući se na jedinstvo u HDZ-u i srodnim strankama, premijer Plenković posebno pozdravio?

Hvala ti, Bože, da se u stranci plješće i bivšem predsjedniku HDZ-a. To, kao što znamo, jedno vrijeme uopće nije bila praksa ni u HDZ-u, ali ni u drugim strankama. Smijenjeni predsjednici ili oni koji su otišli bili su ignorirani i zaboravljeni. Mislim da je lijepo od Andreja Plenkovića što je pozdravio svoga prethodnika i da Tomislav Karamarko to zaslužuje. Uvjeren sam da tako, u demokratskom duhu, treba postupati u demokratskoj stranci.

‘ČISTA KAO SUZA’ Franković za Nacional o ministrici: Stavio bih u vatru ruku, nogu i glavu…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
ljerka.d.

prije 2 mjeseca

A da turistickim agencijama u Europi posaljemo sliku Frankovica? https://net.hr/danas/vijesti/gradonacelnik-dubrovnika-objavio-fotografiju-u-kojoj-nosi-majicu-s-grbom-hos-a-i-sloganom-za-dom-spremni-23427e50-f47a-11ec-943b-6ebace67a10f