Zagreb, 22.5.2017 - Tiskovna konferencija Hrvatske narodne stranke. Na slici Matija Posavec. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Međimurski župan i član Predsjedništva HNS-a Matija Posavec u utorak je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije rekao kako će se u stranci dogovoriti i spriječiti raskol unutar HNS-a.

O rezultatima lokalnih izbora kaže da su ambivalentni. “Možemo i ne moramo biti zadovoljni. Osvojilil smo 520 vijećnika. Usporedimo li rezultate s parlamentarnim izborima to je taj neki rejting od 7 posto. Fenomenalan rezultat dogodio se u Zagrebu. Treba čestitati cijeloj ekipi na čelu s Mrak-Taritaš. Dubrovnik – imali smo cijelu situaciju s lex Vlahušićem. Imali smo novog kandidata i već u startu je HNS-ov kandidat došao u drugi krug i dobio respektabilan broj glasova”, objasnio je.

Upitan koliko su izjave predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka naštetile kandidatima HNS-a, Posavec kaže: “Mrak-Taritaš je u odnosu na Bandića imala razliku od 16 tisuća glasova, a to je u Zagrebu vrlo malo. I u Osijeku je Vrkić dobio mandat gradonačelnika. Štromar je rekao da mu to nije naštetilo. Ja da sam izgubio izbore ne bih krivio Vrdoljaka, bio bih si kriv sam”.

O razgovorima HDZ-a s Vrdoljakom, kaže da je bilo nespretnosti u komunikaciji, ali kako ništa nije ‘rađeno ispod žita’. “Plenković je dao ponudu svima, ne samo HNS-u. Stranačka tijela o tome moraju odlučiti. Nije to na Vrdoljaku. Demokratski procesi se moraju uvažavati. Odmah nakon drugog kruga smo organizirali Predsjedništvo koje broji 18 članova kako bi se u argumentiranoj raspravi iznjedrili stavovi i mišljenja svakoga pojedinačno”, kaže.

Naglasio je da je na snazi odluka da preslagivanja – nema, što je donijeto na pretprošloj sjednici. “Vrdoljak je predsjednik stranke i kultura dijaloga podrazumijeva da se razgovara s predsjednicima stranaka i premijerom ili predsjednicom, ali to nisu obećanja nečega. Za to postoje strančka tijela. Kroz glasovanje će se donijeti odluka i to je obvezujuće”, ističe.

Komentiraj