Mate Rimac i Grad Sveta Nedelja potpisali ugovor: “Imamo velike planove”

Grad Sveta Nedelja i tvrtka Rimac Automobili potpisali su u petak ugovor nakon kojeg može početi izgradnja Rimac kampusa. Potpisnici su Dario Zurovec, gradonačelnik i Mate Rimac, direktor poduzeća Rimac Automobili d.o.o.

Na potpisivanju ugovora bili su i Goran Gotal, tajnik kabineta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Davor Nađi.

“Bilo je to puno borbe i kamena spoticanja oko administracije, ali htjeli smo taj jedan san privesti kraju”, rekao je Dario Zurovec. Istaknuo je da je ova investicija najznačajnija, ne samo za Svetu Nedelju nego za ovaj dio Hrvatske. “Definitivno nećemo biti poznati samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu, za to je najviše zaslužan Mate Rimac”, poručio je.

Mate Rimac istaknuo je da im je Kampus prijeko potreban jer imaju velike planove, a za to im treba puno prostora. “Htjeli smo da to bude nešto posebno. Htjeli smo da bude spojena visoka tehnologija i priroda, vjerojatno će to biti jedini takav objekt otvoren za javnost, ali sve gradimo oko zaposlenika, od uvjeta za rad, da je energetski učinkovito i bez utjecaja na okoliš, da sami generiramo svoju energiju. Ali i dodatne stvari poput vrtića i teretana. Spremni smo za predaju lokacijske dozvole i želimo raditi puno parom, želimo samo što prije to riješiti”, istaknuo je.

Rimac je dodao da moraju sami izgraditi trafostanicu koja će koštati 10 milijuna eura, ali nažalost to je tako da investitor mora platiti infrastrukturu, dodaje. Otvorenju se kaže, nada 2023. godine i da će do tada sve ići glatko.

PHOTO: HINA/ Damir SENČAR

Predmetno zemljište nalazi se odmah iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, a Rimac Automobili d.o.o. imat će pravo njime upravljati sljedećih 69 godina. Uvjeti natječaja, a samim time i Ugovora, propisuju da gradnja kampusa treba biti završena najkasnije tri godine od početka izgradnje.

Novi kampus prostirat će se na 200 tisuća kvadrata, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95.000 m2, dok će 35% zemljišta biti pokriveno vegetacijom. Kampus je dizajniran za ljude, pa će tako uzključne sadržaje i brojne pogodnosti to biti prostor za rad, rast i igru, a projektiran je da bude i neutralan za okoliš.U njemu neće biti zidova ili ograda – svi su pozvani da ga posjete, uživaju u kampusu i druže se sa zaposlenicima. Inovacijska jezgra kampusa bit će središte za istraživanje i razvoj od 1100 ljudi, zajedno s upravljačkim centrom, dizajnerskim studijem, laboratorijima i VR sobama.

Na kampusu će se nalazi i testna staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći vršiti individualnu prilagodbu svog vozila. U skladu s certifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenih površinau kojima će moći uživati zaposlenici, ali i javnost. Kako ne bi došlo do zagušenja prometa, s obzirom na to da će kampus zahtijevati dnevnu opskrbu materijalima potrebnim za realizaciju projekata kompanije Rimac Automobili d.o.o, predviđeno je više spojeva s postojećom cestovnom mrežom, ali i izgradnja posebne interne prometnice.

Rimac Automobili predstavili projekt Kampusa, pogledajte kako će izgledati

Komentiraj