Danas 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, stotine tisuća znanstvenika, studenata i građana u 500-tinjak gradova u više od 40 zemalja organizira Marš za znanost. Oni koji žele upozoriti na važnost koju obrazovanje i znanost imaju u suvremenoj civilizaciji izaći će u 11 sati na ulice.

Ova je inicijativa krenula iz SAD-a i nema ideološkog ni političkog predznaka. Predstavlja odgovor na relativizaciju istine i antiznanstvene ideje koje bi mogle imati katastrofalne posljedice. Među njima se posebno ističe poricanje klimatskih promjena i antivakcinalizam, ali i drastično rezanje ulaganja u istraživanja, piše na stranici March for Science.

U Hrvatskoj je nekoliko desetaka intelektualaca, potaknuto i recentnim negativnostima u sustavu znanosti i obrazovanja, prepoznalo potrebu da budu dio tih napora te su, bez formalizirane strukture, aktivno počeli raditi na organizaciji hrvatskog Marša za znanost.

Današnji Marš kreće u 11 sati u tri hrvatska grada – u Zagrebu (s polaskom kod spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici), Splitu (s okupljanjem u Đardinu) i u Rijeci (polazak s Jadranskog trga), a pridružit će mu se neka naša zvučna imena poput fizičara Ivice Puljka, bivšeg voditelja kurikularne reforme Borisa Jokića, nekadašnjeg zamjenika ministra znanosti Saše Zelenike.

Komentiraj