Markotić o masovnoj misi: “Pročitala sam molitvu, ne mogu ja utjecati na to koliko je tamo bilo ljudi”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u petak je, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, odgovarajući na novinarsko pitanje, komentirala misu koja se u srijedu održala pred zagrebačkom Katedralom, povodom obljetnice smrti Alojzija Stepinca.

Među okupljenima je bila i Alemka Markotić. “Po zagovoru blaženog Alojzija svojom providnošću prati one koji su na vlasti da promiču mir i jedinstvo te da ih mudrost križa i zrno koje umirući donosi plod poučava i nadahnjuje u zauzetosti za dobro svakog čovjeka, molimo te”, rekla je u srijedu.

Premda je v.d. pročelnika Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc u ponedjeljak kazao da će se poštivati važeće epidemiološke mjere i da ”će se osobe zadužene za liturgijsko slavlje truditi poštivati mjere i da vjeruje u savjesno ponašanje vjernika lajka”, ovogodišnja proslava ”Stepinčeva”, spomendan bl. Alojzija Stepinca, u srijedu se pretvorila u masovno, do sada neviđeno kršenje epidemioloških mjera.

Okupljanje pred Katedralom pretvorilo se u masovno kršenje epidemioloških mjera. Nepregledna masa se tiskala ispred katedrale. Situacija je bila toliko šokantna i karikaturalna da je, na primjer, grupa pjevača bogoslova, mimo svih sanitarnih preporuka, na glas pjevala stojeći bez maski i rame uz rame. Scene sakralnog ludila obuhvaćaju i mnoge koji su se tiskali u masi, a bez obaveznog nošenja maski.

Scene sakralnog ludila ispred zagrebačke katedrale

Markotić je u petak na konferenciji kazala da nije držala govor. “Na misama se ne drže govori. To je dio euharistijskog slavlja, pošalje se poruka, nešto što je važno, molitva s nakanom da se kaže nešto što je bitno za cijelo čovječanstvo. Misa je bila prenesena cijelo vrijeme. Stajala sam izdvojena gdje nije bilo puno ljudi, najmanje metar od svih. Masku sam imala cijelo vrijeme i skinula sam je samo par sekundi. Onog trena kad sam trebala pročitati, skinula sam masku i to je bilo jedino”, rekla je.

Dodala je da je tamo bila u svojstvu privatne osobe. “Ne mogu ja utjecati na to koliko je tamo bilo ljudi, kao što ne mogu utjecati ako se nađem u gužvi na bankomatu. Većina ljudi na toj misi je imala maske. Ja sam se držala mjera, tamo sam došla kao vjernik. Da je bilo na zatvorenom, ja ne bih došla”, rekla je.

Komentiraj