Scene sakralnog ludila ispred zagrebačke katedrale

Kardinal Josip Bozanić organizirao je, uz pomoć Milana Bandića, masovno kršenje epidemioloških mjera u povodu Stepinčeva blagdana

Premda je v.d. pročelnika Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc u ponedjeljak kazao da će se poštivati važeće epidemiološke mjere i da ”će se osobe zadužene za liturgijsko slavlje truditi poštivati mjere i da vjeruje u savjesno ponašanje vjernika lajka”, ovogodišnja proslava ”Stepinčeva”, spomendan bl. Alojzija Stepinca, u srijedu, 10. veljače 2021. godine u 17 sati (o 61. godišnjici smrti tog zagrebačkog nadbiskupa), se pretvorila u masovno, do sada neviđeno kršenje epidemioloških mjera u čemu je organizator, zagrebački nadbiksup i kardinal Josip Bozanić, znao da Zvonko Franc obmanjuje javnost. Namjere kardinala Bozanića nisu bile iskrene jer je dogovorio s Milanom Bandićem da se prekine promet ZET-a Kaptolom.

Nepregledna masa se tiskala ispred katedrale i bilo je evidentno da se Nacionalu u ponedjeljak lagalo jer su znali da će na slavlje doći osmero (nad)biskupa i preko stotinu svećenika, to jest, da neće biti poštivana mjera koja dopušta okupljanje samo 25 osoba udaljenih jedni od drugih barem metar i pol. Situacija je bila toliko šokantna i karikaturalna da je, na primjer, grupa pjevača bogoslova, mimo svih sanitarnih preporuka, na glas pjevala stojeći bez maski i rame uz rame. Scene sakralnog ludila obuhvaćaju i mnoge koji su se tiskali u masi, a bez obaveznog nošenja maski.

Sve se moglo pratiti preko Drugog programa HTV-a koji je sve prenosio i nastavlja prenositi (ova se vijest piše dok traje misa, nakon Bozanićeve propovijedi).

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nadbiskup Bozanić, pak, zasolio je i zapaprio ovaj megaskandal više puta cinično govoreći o vremenu pandemije i o potrebi za solidarno i odgovorno ponašanje. Rekao je i da se neprijateljstvo koje je za života doživio Alojzije Stepinac nastavlja i danas, da se nije promjenilo. U ime Vlade Republike Hrvatske sve je pozdravio njen izaslanik, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uz asistenciju sveprisutnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Epidemiološke mjere žestoko su se kršile i na misi jutros u Krašiću, rodnoj Stepinčevoj župi, koju je predvodio apostolski nuncij u RH, msgr. Giorgio Lingua.

Komentiraj