MARKOTIĆ: “Mladi, zabavljajte se, ali pomozite zauzdati brojke”

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević Alemka Markotić pozvala je mlade da “pomognu zauzdati brojke” novozaraženih, jer je zaraza proteklih dana najčešća kod mladih.

“Zadnjih dana prosjek godina je oko 30, ali mladi moraju shvatiti da moraju biti odgovorni zbog drugih. Još jednom apeliram da mladi pokušaju osvijestiti da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali važno je biti odgovoran, držati distancu i poštovati higijenske mjere.
To se pokazalo kao uspješan model, molim mlade koji su oduvijek bili predvodnici dobrih stvari da osvijeste taj dio i pomognu nam zauzdati brojke”, kazala je Markotić na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, a prenio N1.

Markotić je kazala kako je “opći dojam da je većina kliničkih slika blagog oblika i da broj hospitaliziranih na ukupan broj inficiranih nije velik”. U Zagrebu, primjerice, u Infektivnoj klinici imamo 24 hospitalizirana bolesnika, što je standard zadnjih desetak dana, a “prije toga su brojevi išli oko 45 hospitaliziranih i dvoje na respiratoru.” U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u bolnici šesnaest bolesnika, od kojih tri teža, ali nitko nije na respiratoru.

Markotić je rekla kako je to “sreća u ovim brojevima zadnjih dva tri tjedna, ali bitno je da mladi shvate da je jedan od glavnih razloga zašto su te kliničke slike blage to što su većinom mladi inficirani”, te pozvala mlade ljude da budu odgovorni.

 

Komentiraj