MARKOTIĆ: “Mladi, budite oprezni”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Alemka Markotić ponovila je večeras kako “treba biti jako svjestan, osobito među mlađom populacijom, da svako okupljanje i svako nepridržavanje distance i higijenskih mjera može dovesti do povećanog broja novih oboljelih”.

U intervjuu za dnevnik.hr, apelirala je na mlade da se suzdrže od većih okupljanja. “Velika je aktivnost, velika su okupljanja, treba biti oprezan, i na moru”, navela je Markotić.

Smatra da je dobro što je veliki broj mladih s maskama i pridržavaju se mjera. “Mladi su interaktivni, bitno je da oni koji se disciplinirano ponašaju povuku i one koji su manje disciplinirani. Sve to može pomoći zdravstvenom sustavu”, smatra Markotić.

“Problem je u zatvorenim prostorima, teško je održati nisku koncentraciju virusa ako postoji netko od oboljelih u tim prostorima. Ako je prostor otvoren ili su otvoreni prozori i taj prostor je veliki, situacija je bolja”, smatra Markotić.

Upozorava kako “mladost ne obolijeva tako često i teško, ali što je veći broj mladih inficiranih, to raste i broj onih koji imaju teže oblike bolesti”.

Za prosječnu dobnu starost oboljelih kaže kako “smo sada na prosjeku od 42 do 46 godina starosti kod oboljelih. Pomaka nema, vjerojatno zbog toga što je kod mlađe populacije dosta neprepoznatih slučajeva s blažim simptomima”, dodala je.

Navodi da je kod mladih većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike. “Deset posto su teški slučajevi, uključujući one koji su na respiratoru ili na povišenom protoku kisika”, navodi.

Kaže da ima nešto i u genima. “Najnovija istraživanja su to pokazala, osobito među mlađim ljudima, u određenim obiteljima. Vidjelo se da neki receptori za virus mogu dovesti do težih oblika bolesti čak i kod mladih ljudi”, pojasnila je Markotić.

Komentiraj