MARK ESPOSITO: ‘Hrvatska može igrati ulogu regionalnog središta tehnologije’

Autor:

Privatni album

Stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma i glavni predavač ovogodišnje konferencije HGK Podržimo održivo za B&B otkriva kako će 5C – covid, crypto, cyber, climate i China – imati utjecaj na ključne tektonske pomake za države

U svjetlu geopolitičke, energetske i resursne krize, potreba ESG (Enviromental, Social and Governance) transformacije postaje sve izraženija, a investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriterije stoga bismo mogli nazvati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kime žele surađivati. Kako za tvrtke uspostaviti taj filter i učiniti ga što boljim, ključna je misija Hrvatske gospodarske komore, koja je izradila hrvatski ESG rejting kao model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki. ESG rejting je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji na temelju njezina pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz model ocjenjivanja, radi se i o novoj nagradi koju će HGK dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima na ovogodišnjem izdanju konferencije HGK-a Podržimo održivo 19. rujna u zagrebačkoj Laubi. Ova konferencija, kao središnje mjesto za održivost i pozitivne promjene u našem društvu, svake godine okupi više od 300 sudionika, kao i renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke, predvodnice promjena.

Na ovogodišnjoj konferenciji glavni predavač bit će Mark Esposito, međunarodno priznati stručnjak (Global thought leader) u području Četvrte industrijske revolucije (4IR). Mark Esposito je stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma i savjetnik nacionalnih vlada, ujedno i suosnivač Nexus FrontierTech, AI scale-upa, a 2016. godine uvršten je na listu Thinkers50 kao jedan od 30 najistaknutijih globalnih poslovnih mislioca u usponu. U ovom desetljeću Esposito smatra da će ključne tektonske pomake za države, organizacije i pojedince imati tzv. 5C: covid (upravljanje pandemijom), crypto (novi koncept financija), cyber (sigurnosna pitanja), climate (posebno upravljanje ugljikom) i China (posve novi sustav razvoja i rasta). Kako iskoristiti globalne krize za redizajniranje globalnih strategija i kako pokrenuti veliku mobilizaciju prema pametnijoj, otpornijoj i pravednijoj budućnosti, Mark Esposito otkrit će na novom izdanju središnje konferencije o održivosti HGK-a Podržimo održivo, a neke od tih tajni otkrio je i u razgovoru za B&B.

B&B: Možete li nešto više reći o svom izlaganju na konferenciji o održivosti Hrvatske gospodarske komore Podržimo održivo?

U svom izlaganju u Zagrebu fokusirat ću se na nekoliko ključnih tema. Prvo ću raspravljati o važnosti četvrte industrijske revolucije (4IR) i njezinu utjecaju na globalno poslovno okruženje. Pokušat ću objasniti i kako gospodarstva u razvoju, uključujući Hrvatsku, mogu iskoristiti tu transformaciju u svoju korist. Dodatno, zadubit ću se u ulogu umjetne inteligencije (AI) u 4IR-u i njezino rastuće značenje te ću se dotaknuti i raskrižja 4IR s kritičnim pitanjima kao što su energetska tranzicija, ESG (Environmental, Social, and Governance) ocjene i geopolitika klimatskih promjena. Sve to nadahnuto je mojom nadolazećom knjigom „The Great Remobilization“, koju je objavio MIT Press.

Zagrebačko izlaganje Marka Esposita nadahnuto je njegovom knjigom ‘The Great Remobilization’ koju je objavio MIT Press, a u njoj govori i o četvrtoj industrijskoj revoluciji. FOTO: Privatni album

B&B: U svojoj knjizi, ali i u izlaganjima često govorite o važnosti energetske tranzicije u današnjem poslovnom svijetu, možete li pojasniti zašto je energetska tranzicija toliko važna?

Energetska tranzicija ključni je aspekt današnjeg poslovnog svijeta. Kako se krećemo prema održivijoj budućnosti, tvrtke koje prihvaćaju čistu energiju i odgovornost prema okolišu bolje su pozicionirane za uspjeh. Zato su ESG ocjene postale bitne za investitore i dionike jer procjenjuju napore tvrtke u pogledu održivosti i društveni utjecaj. Visoke ESG ocjene mogu poboljšati ugled tvrtke, olakšati pristup kapitalu i osigurati dugoročnu održivost na tržištu, ali istovremeno postoje i negativne strane cijelog procesa koje treba riješiti i razmotriti.

B&B: Što je zapravo četvrta industrijska revolucija i kako se ona manifestira u današnjem svijetu?

Četvrta industrijska revolucija iz temelja transformira različite sektore, uključujući proizvodnju, zdravstvenu skrb, transport i mnoge druge. Obilježava je konvergencija tehnologija kao što su AI, IoT, blockchain i biotehnologija, koje preoblikuju industrije i gospodarstva na globalnoj razini. 4IR vodi do povećane automatizacije, poboljšane povezanosti i novih poslovnih modela, što zauzvrat utječe na tržišta rada i gospodarske strukture. Iz svega navedenog može se doći do zaključka da će sljedećih nekoliko godina biti ključne za tu transformaciju.

B&B: Koju ulogu u četvrtoj industrijskoj revoluciji ima umjetna inteligencija?

Umjetna inteligencija je kamen temeljac 4IR-a, pokreće inovacije i povećanje produktivnosti u svim industrijama. Uloga AI-ja nastavit će se razvijati, a AI će se sve više integrirati u svakodnevni život i poslovne operacije. Možemo očekivati da će AI napredovati u područjima kao što su autonomni sustavi, razumijevanje prirodnog jezika i personalizirana iskustva. Ova će evolucija otvoriti nove mogućnosti za tvrtke i društvo u cjelini, dok će istovremeno podići granice oko privatnosti i regulatorne zaštite.

‘Četvrta industrijska revolucija iz temelja transformira različite sektore, uključujući proizvodnju, zdravstvenu skrb…’

B&B: Kako četvrta industrijska revolucija može pomoći gospodarstvima u razvoju, mogu li ta gospodarstva imati koristi od te revolucije?

Gospodarstva u razvoju imaju jedinstvene prilike u 4IR. Ta gospodarstva mogu preskočiti tradicionalne faze razvoja i iskoristiti digitalne tehnologije za brzi rast. Međutim, potrebno je riješiti izazove vezane uz infrastrukturu, obrazovanje i regulatorno okruženje. Gospodarstva u razvoju koja se prilagode zahtjevima 4IR-a doista mogu značajno profitirati te potencijalno mogu nadmašiti razvijena gospodarstva u određenim područjima.

B&B: Vrijedi li to i za Hrvatsku? Kako ona može iskoristiti 4IR?

Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, može imati koristi od 4IR-a ulaganjem u tehnološku infrastrukturu, poticanjem inovacija i poduzetništva te usklađivanjem politika s ciljevima digitalne transformacije. Hrvatska može igrati ulogu regionalnog središta tehnologije i inovacija, privlačeći talente i njegujući ekosustav koji podržava startupove i tehnološke tvrtke.

B&B: Može li se reći da područja poput obrazovanja i industrije mogu najviše profitirati od četvrte industrijske revolucije?

Da, 4IR mijenja i obrazovanje i industriju. Mijenja vještine potrebne za radnu snagu, zahtijevajući cjeloživotno učenje i prilagodljivost. Osim toga, revolucionira način na koji se pruža obrazovanje, s online platformama i platformama baziranima na umjetnoj inteligenciji koje pružaju personalizirana iskustva učenja.

‘Klimatske promjene su stvar geopolitike jer se države natječu za resurse i utjecaj pa one igraju ulogu u oblikovanju moći’

B&B: Kako su pandemija covida i rat u Ukrajini utjecali na razvoj četvrte industrijske revolucije i umjetne inteligencije?

Pandemija je ubrzala trendove digitalne transformacije, tjerajući mnoge industrije da prihvate rad na daljinu i digitalna rješenja. S druge strane, sukob u Ukrajini, iako tragičan, istaknuo je važnost otpornosti opskrbnog lanca i potrebu za sigurnom digitalnom infrastrukturom.

B&B: Kada govorimo o zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena, može li se reći da su te dvije stvari danas i stvar geopolitičkih odnosa širom svijeta?

Klimatske promjene doista i jesu stvar geopolitike jer dok se države natječu za resurse i utjecaj, klimatske politike i prijelaz na zelenu energiju igraju značajnu ulogu u oblikovanju globalne dinamike moći. U tom području ostvaren je veliki napredak, ali i dalje postoje značajni izazovi. Iako rastu svijest i predanost klimatskim mjerama, postizanje potrebnih smanjenja emisija i održivih praksi zahtijeva kontinuiranu globalnu suradnju i inovacije.

B&B: Koliki je utjecaj Kine u cijelom tom procesu zelene tranzicije i četvrte industrijske revolucije?

Uspon Kine središnji je čimbenik u naporima za 4IR i klimatske promjene. Kina je glavni igrač u naprednim tehnologijama i obnovljivoj energiji, a njezine će politike značajno utjecati na putanju i 4IR-a i ublažavanja klimatskih promjena na globalnoj razini. Zato će se akcije Kine pomno pratiti i utjecat će na međunarodne strategije u tim područjima.

OZNAKE: mark esposito

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.