MARIĆ ‘Svi u Vladi, počevši od premijera, su za povećanje plaća, ali…”

Ministar financija Zdravko Marić, u razgovoru za Novu TV je komentirao borbu sindikata i ministara za veće plaće zaposlenima u javnom sektoru.

Ministar je istaknuo kako je legitmno pravo zaposlenika i sindikalista, ali i  ministara da neke teme stave na stol.

“Mislim da nema niti jedne osobe u Vladi, krenuvši od predsjednika Vlade, koja nije za povećanje plaće. Ali, sve u skladu s mogućnostima”, poručio je Marić, ponovivši da se zalaže za “horizontalni pristup” u vezi plaća.

“Ideja je bila da napravimo temeljitu analizu uredbe o složenosti posla i koeficijentima pojedinih poslova. Možemo uzeti nekoga sa strane, dogovoriti se sa sindikatima i predstavnicima svih zaposlenih, da uzmemo nekog neutralnog tko će sagledati sve aspekte i između ostalog, ovaj element o kojem govorite – koje su profesije danas više tražene, koje odlaze, gdje smo deficitarni, gdje bi mogli postati deficitarni, da se sve to stavi na stol”, kazao je ministar, dodavši kako se radi i na novom Zakonu o plaćama.

“Tko uopće danas može uzeti u obzir složenost posla jednog policajca koji danas odlazi na granicu i bavi se migracijama, legalnim i ilegalnim migrantima, u odnosu na recimo prije 10 godina, kada tog problema nije bilo”, komentirao je ministar Marić.

Ministar je najavio i pad kamata za građane, naglasivši kako “građani imaju dovoljno visoke iznose štednje koji u bankama ne nose velike prinose”.

 

Komentiraj