MARIĆ O ULJANIKU “Konačni iznos dostiže i 70 milijuna eura”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je komentirao državna jamstva za Uljanik, nakon što je brodogradilištu otkazana gradnja četiri broda.

“Iz perspektive Ministarstva financija imamo situaciju s jamstvima koja su izdana i koja pokrivaju određene obveze i ona mogu biti aktivirana, velika je vjerojatnost za to”, rekao je ministar.

Komentirao je i iznos od 30 milijuna eura na avansna jamstva. “Treba uzeti u obzir i situaciju da su za gradnju brodova uzeti i krediti koji su dijelom pokriveni jamstvima i konačni iznos dostiže i 70 milijuna eura”, rekao je Marić.

Novinarima je Marić objasnio što točno znače državna jamstva. Jamstvo znači da ukoliko se nešto dogodi, da ću ja preuzeti obveze. Jamstva su u mnogočemu bezuvjetna i plativa na prvi poziv, ali treba vidjeti s drugom stranom, imamo i naručitelje, dakle potencijalne kupce, realno je za pretpostaviti da će do toga doći, ali i dio financijske industrije”, rekao je Marić, dodajući da, što se tiče odgovornog upravljanja i financijske politike, u obzir uzima i najgori scenarij.

“Problematikom Uljanika Vlada se, pa ni ova, nije bavila godinama, uprava, nadzorni odbori i vlasnici koji su time upravljali. Sad je nastala situacija kakva je, ne možemo očekivati da imamo instantno rješenje preko noći, situacija nije jednostavna”, zaključio je Marić uoči užeg kabineta Vlade.

Komentiraj