MARIĆ O KREDITNOM REJTINGU: “Ima smješka, jako dobra vijest”

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je u subotu odluku agencije Fitch da podigne hrvatski kreditni rejting u investicijsku kategoriju.

“Posebno me raduje što ne samo da je Fitch digao rejting nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne, a to je pozitivna vijest. Sve skupa ima smješka, jako dobra vijest, jako smo zadovoljni s time, imat će pozitivne reprekusije na gospodarstvo, ali treba pažljivo i pomno pratiti izvješće”, rekao je Marić, kako prenosi N1.

Jedna od kritika iz izvješća je učinkovitost javne uprave. Ministar kaže kako u javnoj upravi ima izuzetno kvalitetnih, sposobnih i radišnih ljudi. Ističe da se mora krenuti u reorganizaciju, ali sustavno. Istaknuo je primjer digitalizacije Porezne uprave kao dobar primjer.

Pojasnio je da je rejting najviše vezan za cijenu duga – od državnih do kamata na kredite građana. Ne dvoji da ćemo u ovoj godini smanjiti trošak kamata i misli da ima prostora za napredak.

“Prijelomni je trenutak kada prelazite u investicijsku zonu onda otvarate prostor novim investitorima koji do sada nisu mogli ulagati u hrvatske državne obveznice i širimo bazu investitora”, zaključuje ministar Marić.

Komentiraj