Patrik Macek/PIXSELL

Marić: Kritike predsjednice Republike konstruktivne

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u utorak konstruktivnom kritiku predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u vezi provođenja reformi, a smatra i da je to sugestija da se reforme ne bi trebale odgađati.

“Ne bih rekao da je predsjednica žestoko kritizirala reforme. Mislim da je bila konstruktivna, kako ona tako i predsjednica HUP-a Gordana Deranja. To je iz perspektive Vlade, a i moje osobne, konstruktivna kritika, odnosno sugestije da se reforme ni u kom slučaju, kao što sam i sam rekao ne bi trebale odlagati. I da nam pozitivni gospodarski trendovi koji se događaju ne trebaju biti izlika i razlog da nešto odgađamo, već upravo suprotno, da se to i dalje nastavi provoditi kako smo i planirali”, kazao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon Dana poduzetnika.

Ponovio je kako treba što prije riješiti situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. “Imamo zdrave osnove za gospodarski rast, pojedini pokazatelji su čak i nešto iznad očekivanja, imamo dobar plan, dobro ocijenjen od strane međunarodnih i domaćih aktera. Ono što je ključno je provedba, za to treba određena stabilnost na svim razinama pa tako i političkoj”, poručio je.

Upitan je li s obzirom na političku nestabilnost moguće spasiti kreditni rejting, ministar financija je odgovorio kako je teško to komentirati. “To ćemo vidjeti, ali dat ćemo sve od sebe. Osobno smatram da imamo više razloga koji prevladavaju da bi se kreditni rejting trebao obraniti. To su prije svega ekonomski fundamenti koje trenutno imamo, ali sigurno je da će u razgovorima s rejting agencijama tema koja će se otvarati biti i segment političke ekonomije. Nadam se da ćemo uskoro riješiti svu tu neizvesnost”, rekao je Marić.

Nije želio komentirati pitanje o zahtjevu HDZ-a za opozivom premijera Tihomira Oreškovića. “Neću komentirati političke ni moje osobne odluke na tom polju”, rekao je.

Komentiraj