‘Marić i Dalić su povrijedili načela obnašanja javne dužnosti!’

Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić u slučaju Agrokor povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, javlja N1.

Odluku je povjerenstvo donijelo većinom glasova, a za povredu obavljanja javne dužnosti nije predviđena nikakva kazna.

MARIĆ NA POVJERENSTVU “Zatečen sam tumačenjem iskaza nekih sudionika”

Dalić je stigla pred Povjerenstvo, koje je pročitalo njeno pismeno očitovanje. Dalić smatra da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, treba izuzeti od odlučivanja u predmetu Agrokor, jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca.

Bivša ministrica je napisala i da Matić, Ramljak, Korunić nisu njeni prijatelji, a da Bricelja i Besaka nikada ranije nije upoznala. Navela je da nije poznavala nikoga od četiri pravna stručnjaka koji su sudjelovali na sastanku za Agrokor, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković, pa je stoga i njezina veza s odvjetnikom Borisom Šavorićem – nikakva.

Spomenula je i kako je nevažno što je koristila adresu Hotmaila te da nije ništa skrivala. “Tu adresu koristim više od 10 godina i jedna je od 4 adrese koje koristim”, očitovala se Dalić.

“Proces rješavanja krize u Agrokoru vodio se diskretno, dok N1 nakon mjesec dana nije objavio priču”, stoji nadalje u očitovanju Martine Dalić.

“Nisam prekršila načela zakona o sukobu interesa jer se radilo o kolektivnom poslu i dala sam osobni doprinos tom procesu”, zaključuje Dalić u iskazu. Potom su članovi Povjerenstva pročitali očitovanje Vlade Republike Hrvatske o njezinoj ulozi u aferi Hotmail.

Božo Petrov iz Mosta nekoliko je sati čekao kako bi dao iskaz pred članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o ulozi Dalić aferi Hotmail.

Čelnik Mosta krenuo je objašnjavati kako postoji razlika između financijske skupine i Borg skupine, piše N1.

“Uloga financijske skupine bila je da analizira financijske podatke koncerna. Mandat za bilo što drugo od strane Mosta nisu dobili”, izjavio je, koji tvrdi da sa skupinom Borg nije bio u kontaktu.

“Paralelno su se odvijala dva procesa. Jedan je bio analiza financijskih podataka, a drugi pisanje zakonskog rješenja. U ovome prvom procesu sam sudjelovao na ponekim sastancima, kako sam vidio u medijima. A ovaj drugi proces, što vas zanima, to su pitanja za drugu adresu”, rekao je Petrov.

“Ja jesam imao nekoliko sastanaka sa skupinom Borg, što sam nakon godinu dana shvatio, ali sam tada mislio da razgovaramo o analizi stanja u Agrokoru”, tvrdi, dodajući da su radnu skupinu inicirali on i premijer Plenković, “ali samo da se analizira financijsko stanje u Agrokoru”.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Martine Dalić tražilo očitovanje Besaka, Ramljaka i Petrova. Besak je rekao da nije tražio honorar za sudjelovanje u neformalnoj radnoj skupini.

Povjerenstvo, podsjetimo, odlučuje jesu li Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela javne dužnosti.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]