Davor Puklavec/PIXSELL

MARIĆ NA POVJERENSTVU “Zatečen sam tumačenjem iskaza nekih sudionika”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj će sjednici donijeti odluke o ministru financija Zdravku Mariću te o bivšoj ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić.

Ministar financija došao je svjedočiti pred Povjerenstvom, dok se Martina Dalić, iako pozvana na svjedočenje, odlučila se o slučaju Marića pismeno očitovati, piše N1.

Zdravko Marić u pismenom očitovanju Povjerenstvu za sukob interesa poručio da ostaje pri ranijem iskazu. Piše da se nije izjašnjavao na sastancima te da se nije aktivno uključio u rješavanje krize u Agrokoru.

Uz pismeno očitovanje Povjerenstvu oko slučaja Zdravka Marića, Martina Dalić je Povjerenstvu poslala i svoju knjigu ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma’.

“Zatečen sam tumačenjem iskaza nekih sudionika”

Povjerenstvo smatra da je Marić redovito sudjelovao na sastancima neformalne grupe, nije imao samo ulogu predstavnika resora, nego puno širu ulogu na sastancima. Aktivno je sudjelovao u rješavanju krize u Agrokor, navodi Povjerenstvo.

“Nisam mislio da ću nakon prošlog iskaza ponovno sjediti tu pred vama”, rekao je Marić Povjerenstvu i nastavio: “Mogu kratko prokomentirati da u nemalom broju citiranja i tumačenja iskaza pojedinih sudionika svih ovih sastanaka sam poprilično ostao zatečen. Ostavit ću samome sebi na raspravu i razmišljanje zašto je netko na taj način iznosio informacije koje su lako provjerljive, a dobrim dijelom nisu na snazi i nisu istinite, poglavito mene kao operativnog kontakta radne skupine”.

“Nisam se aktivno uključivao u rješavanje problema u koncernu Agrokor”

Marić je istaknuo kako želi opovrgnuti informacije koje su se pojavile u javnosti da je zatajio neke sastanke na kojima je bio nazočan, a o kojima se nije očitovao na prethodnom Povjerenstvu. “Ostajem pri svojim pisanim očitovanjima, u smislu da se nisam aktivno uključivao u rješavanje problema u koncernu Agrokor niti sam sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka ili zaključaka niti sam se na bilo koji drugi način uključio u rješavanje problema u koncernu Agrokor”, rekao je Marić.

Dodao je kako je trpio javne optužbe, udarce i kritike, ali nije bio spreman otkrivati podatke, jer je bio obezivan poreznom tajnom.

Naveo je kako niti u jednom trenutku nije kreirao rješenja koja bi mogla riješiti krizu u Agrokoru. “Ja svojim postupcima nisam ni na koji način pogodovao ili stavljao privatni interes ispred javnog”, dodao je.

Povjerenstvo: I funkcija državnog tajnika je dovoljno visoka

“Što se tiče referenci pojedinih političara, i u vladi, i u Saboru i u dijelu javnosti, kad pratim kako su išle kritike, optužbe i strelice prema meni, da se trebam izuzeti i da se ne smijem izuzeti. Članovi iste stranke su tražili od mene da se izuzmem, kao i da se ne smijem izuzeti i učiniti sebe nesposobnim ministrom financija. To su sve okolnosti koje rezultiraju time da što god ja učinio – nije bilo dobro”, poručio je Marić i rekao da je na sastancima bio, ali nije vodio ulogu, već odgovarao na upite.

Iz Povjerenstva su Mariću kazali da je umjesto izuzimanja u slučaju Agrokor, možda trebao uzeti neko vrijeme prije nego što je s funkcije direktora u Agrokoru postao ministar financija ili na sastanke slati državnoga tajnika, koji je njega onda trebao upoznati sa situacijom. Rekli su mu da je funkcija državnog tajnika dovoljno visoka. “Zašto niste jasno i glasno pred kamerama i pred novinarima niste rekli zašto se ne izuzimate od sudjelovanja na sastancima o krizi u Agrokoru?”, upitalo je Povjerenstvo Marića.

“Neka razina političke odgovornosti mora postojati”

“Povjerenstvo je utvrdilo da je aktivnim sudjelovanjem u rješavanju krize u koncernu Agrokor, sudjelovanjem na sastancima, dužnosnik Zdravko Marić propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost”, kazali su i dodali: “Ja vidim u vašim izjavama za medije da vama u zagradi piše da ste nezavisni, ali naša Vlada je politička Vlada i neka razina političke odgovornosti mora postojati”.

Rasprava o Zdravku Mariću je završena, a na redu je druga točka – rasprava o bivšoj ministrici gospodarstva Martini Dalić, koja je također došla na sjednicu.

Obnovljeni postupak protiv Marića zbog sukoba interesa

Povjerenstvo ispituje je li se Marić kao bivši zaposlenik Agrokora našao u sukobu interesa. Postupak je obnovljen nakon što je u medijima objavljen dio iskaza Martine Dalić Uskoku.

Povjerenstvo će odlučivati je li se Zdravko Marić našao u sukobu interesa zvog svoje uloge u aferi Hotmail, odnosno načina na koji se pisao lex Agrokor. Naime, Marić će u obnovljenom postupku morati objasniti na koliko je sastanaka bio s Ivicom Todorićem dok je još bio čelnik koncerna Agrokor. Povjerenstvo je u ranijem slučaju ispitivalo Marićevu ulogu na sastanku s Todorićem 26. veljače 2017. godine, a sada ispituje i drugi niz sastanaka na kojima je Marić, kao bivši zaposlenik Agrokora, navodno sudjelovao u rješavanju krize u koncernu, a tvrdio je da se izuzeo.

Komentiraj