Mariachiji ipak zasvirali na Plazi Garibaldi u Mexico Cityu

JOSE LUIS GONZALEZ/REUTERS/PIXSELL

Meksiko slavi Dan neovisnosti obilježavajući oslobođenje države od vlasti Španjolske 16. rujna 1810. godine. Plaza Garibaldi je i na ovaj dan zbog pandemije neobično prazna, ali mala grupa mariachija je noseći zaštitne maske i plastične vizire građanima nakratko odsvirala nekoliko poznatih pjesama.

Za medije je izjavu dao Jose Perez Agustin, koji je po zanimanju učitelj. Ovom glazbom se ozbiljnije počeo baviti prije osam godina, kada mu je član obitelji poklonio karakterističnu gitaru.

“To je tradicija u mojoj obitelji”, rekao je Agustin i otkrio da mu se i majka bavila mariachi glazbom. Dodao je kako je pandemija u Meksiku velika opasnost, jer je oko 60 njemu poznatih glazbenika preminulo od koronavirusa. Brojni mariachi festivali su ove godine otkazani ili su prebačen na internet.

Povjesničar glazbe, Guillermo Contreras, je u kratkom razgovoru naglasio kao je “mariachi tradicija stara nekoliko stoljeća” i neće nestati. Povijest mariachija kreće od vremena kada su se starosjedilački narodi Srednje Amerike skrivali pred španjolskim osvajačima. Uz održavanje plesnih rituala, tada je došlo i do “transformacije tradicionalnih glazbala”.

Ovaj žanr regionalne meksičke glazbe je poznat diljem svijeta i njeguje se kao zaštićena kulturna ostavština i od strane međunarodne organizacije UNESCO.

Komentiraj