Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras u utorak je na Facebooku komentirao najavu premijera Plenkovića oko kupnje Ine od MOL-a te naveo kako misli da je PLenković prelkršio Zakon i preuzimanju trgovačkih društava.

“Trebamo li uopće kupovati INA-u od Mađara, ili ih samo natjerati da nas uvažavaju kao partnere, izvrše preuzete obveze te moderniziraju i uposle naše rafinerije. Ovo će samo biti prilika da neki konzultant HDZ-ovac uzme novac od MOL-a”, napisao je Maras.

Nekoliko sati prije te objave napisao je i kako sumnja da je Plenković prekršio Zakon o preuzimanju trgovačkih društava.

“Plenković je zbog svog PR-a, vjerojatno prekršio Zakon o preuzimanju dioničkih društava i vjerojatno nije ispunio zahtjeve iz njega prije iskazivanja interesa za preuzimanje INA-e. Zaključio sam to po tome da nakon što je on javno iskazao interes RH za preuzimanje INA-e, burza nije reagirala i dionicom INA-e se slobodno trguje. Znači očito je da Burzi nije dostavio obavijest o namjeri.

Također je bio obvezan, bez odgode, o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje dostaviti obavijest Agenciji, ciljnom društvu, burzi i uređenom javnom tržištu na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva, te istu bez odgode objaviti. Ukoliko je sve ovo na Badnjak napravio neka me demantira.

Inače kazna za ovaj prekršaj je za pravnu osobu 200.000 do 1.000.000, a fizičku od 100.000 do 500.000 kn”, napisao je bivši SDP-ov ministar.

Komentiraj