Maja Đerek: “Stambena politika po HDZ-u: 730 državnih stanova zjape prazni!”

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Maja Đerek

Donedavna pročelnica Grada Splita za gradsku imovinu Maja Đerek u ponedjeljak je medijima uputila priopćenje u kojem naglašava da je tvrtka Državne nekretnine, tvrtka u državnom vlasništvu koja upravlja većinom državnih poslovnih prostora i stanova, u mjesecu listopadu raspolagala s 730 prazna i neiskorištena stana.

“U Državnim nekretninama navode kako je za 208 praznih stanova – već utvrđeno “drugačije raspolaganje ” iako takva PR konstrukcija nema nikakvog smisla. Državne nekretnine d.o.o. je tvrtka koja je osnovana za najam državnih stanova, ali više od 7 godina nije raspisala natječaj za najam stanova!”, poručuje Maja Đerek.

Dodaje da stanje u većim gradovima pokazuje da gotovo trećina slobodnih stanova, njih 177, nalazi u Zagrebu, slijedi Osijek s 90 praznih državnih stanova, potom Rijeka s 42 prazna stana. U Splitu, gradu s najvećom cijenom kvadrata, trenutno je prazno 11 državnih stanova. “Dakle, Ministarstvo hrvatskih branitelja je svjesno koristilo neistine u napadima na mene kao pročelnicu kada su tvrdili da država u Splitu nema slobodnih stanova za zbrinjavanje branitelja. Ukoliko uzmemo da je prosječna površina tih praznih državnih stanova 50 m2, a prosječna cijena kvadrata starogradnje 1900 € po m2 – dolazimo do podatka da 70 milijuna eura ( 500 milijuna kuna ) vrijedni državni stanovi – skupljaju vlagu. Ukoliko bi se u svaki taj stan smjestila obitelj od barem 3 člana, moglo bi se stambeno zbrinuti najmanje 2 200 građana”, navela je j priopćenju.

Istaknula je da se sve ovo događa u trenutku kada su cijene kvadrata na rekordnim razinama, rekordna inflacija, plaće među najnižima u Europskoj uniji, a mlade obitelji sele u inozemstvo jer ne mogu riješiti stambeno pitanje. “Ne samo da dragocjeni državni stanovi besmisleno zjape prazni, nego im se s vremenom smanjuje vrijednost jer nisu useljeni i dobro održavani. Dodatno, država nepotrebno plaća i režije za prazne stanove koje bi inače plaćali stanari. Ovu katastrofu od upravljanja državnim stambenim fondom, tri godine nakon potresa, pravdaju da su “fokusirani” na smještaj žrtava potresa”, napisala je.

Upitala se potom tko je odgovoran za ovakvu ‘besramnu zloupotrebu javnog dobra’. “Državne nekretnine vodi Mirela Habijanec koja je naslijedila bivšu direktoricu Renatu Sabo. Obje je postavio HDZ, a posebnu ulogu u promoviranju ovakvih stručnih direktora su imali Krunoslav Katičić i Mario Banožić. Danas Mirela Habijanec gomilu neiskorištenih državnih stanova, u javnim istupima naziva – “statistički promjenjivom brojkom” koju je potrebno “demistificirati”. Ovakvim izjavama i nebrigom Habijanec dokazuje da je uistinu dostojna zamjena Renati Sabo, istoj onoj koja je Banožićev državni stan servilno opremala jastučićima. Sektor za stanove u Državnim nekretninama godinama vodi Dario Karlovčan, također član HDZ-a. Iako ima plaću višu od 2 000 eura – prema službenim podacima iz Državnih nekretnina Karlovčan nije raspisao niti jedan natječaj za davanje državnih stanova u najam”, dodala je.

Maja Đerek poručila je da je umjesto poduzimanja, odabran model stranačke podobnosti ‘uz nevjerojatni nemar čak i za HDZ standarde, a sve rezultira golemom financijskom štetom za državu te golemom nepravdom za građane’. “Nije potrebno naglašavati tko je osoba u Republici AP koja promovira i potiče ovakve državne službenike, a koji potom svjesno potkradaju vlastitu državu. Pune dvije godine nisu bile dovoljne USKOK-u da se odluči hoće li postupati po mojoj kaznenoj prijavi, a koja je podnesena zbog ovakvog štetočinskog upravljanja državnom imovinom”, zaključila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.