Zviždačica iz Državnih nekretnina o Banožićevom stanu: “Kolegice su žurno kupovale jastučiće, ukrasne biljke, peglu”

“Još nisam vidjela da bilo koji dužnosnik bira za sebe stan tako kako je to učinio Banožić”, rekla je u ekskluzivnom intervjuu za Nacional Maja Đerek, nekadašnja šefica u Državnim nekretninama, koja je u rujnu 2020. godine dobila otkaz.

Nacional je, naime, u prošlom broju ekskluzivno otkrio kako je državna tvrtka Državne nekretnine ekspresno obnovila stan u kojem živi Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića. Maja Đerek navodi kako je nepravilnosti bilo i u izboru te uređenju stana Marija Banožića, današnjeg ministra obrane koji je stan izabrao dok je bio ministar državne imovine, o čemu je Nacional također pisao.

“Stan je bio u gotovo derutnom stanju, čega se sjećam po fotografijama iz naše interne baze i po očevidima koje su djelatnici proveli. Trebalo je u njega uložiti znatan novac”, rekla je Maja Đerek ekskluzivno za Nacional. Demantira pritom informacije da je stan bio polunamješten. U njemu, govori, nije bilo ničega, a njene su kolegice žurno kupovale jastučiće, ukrasne biljke, peglu.

“Trenutno postoji mnogo nas koji smo prijavili napravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je na prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nitko ga nije zaštitio dosad, a već je dugo na snazi. Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci sam dobila otkaz, od toga je prošla godina i 4 mjeseca, nisam dobila zaštitu i nisam dobila nijedan odogvor na svoje prijave. Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače”, izjavila je Maja Đerek u utorak u Saboru, gdje se ovoga tjedna raspravlja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača.

EKSKLUZIVNO: ‘Za obnovu stana Frka-Petešića sve naloge izravno je davala Renata Sabo. Sve se odvilo enormno brzo, nije to bila normalna procedura’

EKSKLUZIVNO: Obnova Zagreba stoji, a stan šefa premijerova kabineta obnovljen je državnim novcem u rekordnom roku

Kako je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice

Komentiraj