Mađarski regulator kaznio PPD, mora platiti 1,35 milijuna eura

Autor:

18.09.2021. Petrinja, Strossmayerovo setaliste - humanitarni projekt u organizaciji PPD-a za djecu iz djecijeg doma. Voditelji Doris Pincic i Luka Bulic, uz program treninga za djecu koji vodi Mario Mlinaric te koncert Mie Dimsic. Na foto: Pavao Vujnovac, vlasnik  PPD-a. Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Edina Zuko/PIXSELL

Mađarski energetski regulator MEKH prije dva dana objavio je odluku po kojoj Prvo plinarsko društvo, u vlasništvu Pavla Vujnovca, mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura.

U odluci se objašnjava da je razlog kažnjavanja manipulacija na tržištu energenata, odnosno ponašanje PPD-a na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je bila održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana uoči ruske agresije na Ukrajinu.

MEKH na teret PPD-u stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku aukcije bio gotovo 2 i pol puta veći od maksimuma.

Odluka Mađarskog energetskog regulatora detaljno opisuje 37 krugova aukcije u kojima je PPD svojom ponudom istiskivao druge sudionike, a cijena transporta je dramatično rasla. Sve je vidljivo na prvom grafikonu: nakon što je njegova ponuda u 36. krugu aukcije obuhvatila 50% raspoloživih kapaciteta, PPD je u sljedećem krugu naprosto odustao, a 50 posto kapaciteta ostalo je neprodano pa je u razdoblju koje je obuhvaćala ova aukcija Mađarskoj stiglo samo pola moguće količine neruskog plina iz Austrije. MEKH je izračunao da bi bez PPD-a aukcija završila već u 10. krugu, uz tri puta manju cijenu transporta, piše N1.

Hrvatska kompanija u posljednjih je godinu dana više puta pokušavala braniti svoj potez, tvrdeći da su postupali u skladu s uobičajenom trgovačkom praksom. Nastojali su uvjeriti regulatora da nisu za cilj imali niti povećanje cijene transporta plina iz Austrije, niti smanjenje količine tog plina. Sami su se našli u problemu jer im je u posljednji trenutak propao ugovor s austrijskim partnerima, stoji u njihovim podnescima. Da se taj ugovor realizirao, trebao bi im ovaj ogroman kapacitet, tvrdio je PPD.

Mađarski regulator u odluci opsežno citira smjernice ACER-a, europske koordinacije energetskih regulatora, zauzimajući stav da nije potrebno analizirati što su bili eventualni motivi PPD-ovog ponašanja koje su okarakterizirali kao manipulaciju tržištem. PPD protiv ove odluke može pokrenuti upravni spor, ali on ne odgađa njihovu obavezu plaćanja ove rekordne kazne.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.