HINA/ Denis CERIÆĆ

Mađarska mora izručiti Hernádija Hrvatskoj

Europski sud u Luksemburgu odlučio je kako Mađarska mora izručiti Zsolta Hernádija Hrvatskoj, doznaje u srijedu N1 sa zagrebačkog Županijskog suda. Ako Hernádija ne izruči Hrvatskoj, Mađarska bi mogla ući u spor s Europskom unijom.

U obrazloženju odluke Sud navodi da su nakon pokretanja istrage u Hrvatskoj protiv Hernadija, za kazneno djelo davanja mita, hrvatska su tijela u više navrata (prvi puta 10. lipnja 2011.) od svojih mađarskih kolega zatražila međunarodnu pravnu pomoć u obliku ispitivanja tražene osobe u svojstvu osumnjičenika te uručenja istoj sudskog poziva za ispitivanje.

Odluku u cijelosti pročitajte OVDJE.

Sudac Ivan Turudić kazao je kako je stigla presuda o pitanju koje se tiče primjene europskog prava. “Pitali smo je li postupanje Mađarske u odnosu na EUN u skladu s europskim pravom. Sud je rekao da nije, da ono što je provedno u Mađarskoj nije postupak na koji bi se moglo primijeniti pravilo “ne dva puta za isto”. Rečeno je to i rečeno je da Mađarska tijela moraju odlučiti o EUN-u Županijskog suda u Zagrebu, ne onog Uskoka. U cijelosti smo dobili neku stručnu i moralnu satisfakciju”, rekao je Turudić.

Odluku su komentirali i iz Uskoka: “Zadovoljni smo odlukom Suda Europske unije u Luxembourgu koja je danas objavljena u vezi postupka koji se protiv Zsolta Tamasa Hernadija vodi u Republici Hrvatskoj jer odluka Suda o izručenju Zsolta Tamasa Hernadija otvara mogućnost da se, nakon višestrukih opstrukcija mađarskih pravosudnih tijela i tijela izvršne vlasti, Zsolt Tamas Hernadi ipak pojavi pred hrvatskim sudom”, poručili su.

Zsolta Hernádija Hrvatska tereti da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Hrvatske vlasti do njega pokušavaju doći više od pet godina.

Komentiraj