MAĐARSKA MANJINA: Zbog male razlike, Jankovics tražio provjeru 59 nevažećih listića

Nina Djurdjevic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) neosnovanim je ocijenilo prigovor kandidata za saborskog zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa da bi zbog “izuzetno male razlike” u glasovima između njega i Šandora Juhasa, trebalo provjeriti “valjanost” 59 nevažećih glasačkih listića.

Na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor, Jankovics i Juhas bili su kandidati za zastupnika mađarske manjine, Juhas je dobio 2217 glasova, a Jankovics 21 glas manje, (2196), dok je navažećih glasačkih listića bilo 59, pokazuju podaci sa 99,92 posto obrađenih biračkih mjesta (na sedam se ponavljaju u nedjelju).

Jankovics, u “cilju otklanjanja svih mogućih dvojbi u regularnost izbora”, traži “provjeru ocjene valjanosti 59 listića koji su utvrđeni nevažećima”.

DIP primjećuje da Jankovics ne upućuje na konkretne propuste u radu biračkih odbora, kojima bi se dovelo u pitanje točnost utvrđenih rezultata glasovanja.

“Dakle, ne navodi podrobno obrazložene, opravdane razloge, a samo postojanje dvojbi u regularnost krajnjeg ishoda (…) nije dostatan razlog za ponovnu provjeru nevažećih glasačkih listića”, kaže DIP.

Pritom podsjeća da birački odbori, koji izravno provode glasovanje, utvrđuju i rezultate glasovanja, te sastavljaju zapisnik o radu, u koji upisuje sve činjenice važne za postupak glasovanja.

Prije nego utvrdi izborne rezultate, nadležno izborno povjerenstvo, kad posumnja u pravilnost pojedinog zapisnika, može provesti potrebne izvide, naglašava DIP.

Izborna povjerenstva izbornih jedinica zbrajaju rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području i dostavljaju ih DIP-u koji utvrđuje rezultate izbora za saborske zastupnike, napominje Povjerenstvo. Podsjeća također da cjelokupni izborni postupak mogu nadzirati promatrači, a to uključuje i pravo uvida u glasačke listiće.
Jankovicsa je kandidirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH), a Juhasa Savez mađarskih udruga (SMU).

Komentiraj