Lula optužen drugog dana postupka opoziva Dilme Rousseff

EPA/Cadu Gomes

Drugog dana postupka opoziva brazilske predsjednice Dilme Rousseff, njezin politički mentor optužen je u petak za pasivnu korupciju, dok je ozračje bilo burno u Senatu između osporavatelja i pristaša šefice države.

Tim bi se povijesnim suđenjem trebalo okončati 13 godina vladavine ljevice u toj latinoameričkoj zemlji.

Savezna policija optužila je nekadašnjeg predsjednika Luiza Inaciu Lulu da Silvu (2003.-2010.) za pasivnu korupciju i pranje novca, u okviru korupcijskog skandala oko naftnog diva Petrobasa.

Osuđujući “političku” optužbu, njegovi odvjetnici su kazali kako ne “prihvaćaju kao podudarnost činjenicu da do nje dolazi usred postupka opoziva predsjednice Rousseff, izabrane uz podršku Lule”.

U Senatu se druga sjednica postupka odvijala u napetom ozračju, s razmjenom uvreda između senatora za i protiv Dilme Rousseff koja je zamalo završila tučnjavom.

“Iskoristit ću svoje policijske ovlasti i zatražiti obostrano poštivanje”, zaprijetio je predsjednik Saveznog vrhovnog suda Ricardo Lewandowski, koji nadzire rasprave, prije prekida sjednice u podne.

Tijekom popodneva senatori su poslušali dva od šest svjedoka u korist lijeve čelnice, ekonimista i savjetnika predsjednice Luiza Gonzagu Belluzza te profesora ekonomije Geralda Prata.

Komentiraj